Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Merkel om klimatutmaningarna: Ångrar inte beslut om kärnkraft

”Ångrar inte att vi lämnade kärnkraften”, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en intervju med CNN. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Frågan om kärnkraft är ännu en gång på agendan i den politiska debatten, inte minst i Sverige.

Men trots att Tyskland missar klimatmålen för 2020, backar Angela Merkel inte i kärnkraftsfrågan.

Det säger hon i en intervju med den amerikanska nyhetskanalen CNN.

I Tyskland var klimatfrågan nummer ett på listan i EU-valet, framför migration.

De gröna har gått framåt i Tyskland medan Angela Merkels eget parti backade i det senaste valet. Att de gröna går så starkt framåt beror enligt Merkel på det starka engagemanget för klimatförändringar.

Något som varit en stor utmaning för Angela Merkels regeringsparti, de tyska kristdemokraterna CDU. Redan förra året stod det klart att Tyskland kommer missa utsläppsmålen för 2020, enligt Omni.

Tyskland satsar nu i stället på skärpta utsläppsmål för 2030.

Kärnkraft framställs på vissa håll som en nödvändighet för att klara de tuffa klimatmålen som beslutades av EU:s stats- och regeringschefer i juni 2010.

Inte hållbart i längden med kärnkraft

I dag står kärnkraften för cirka en fjärdedel av Tysklands energiproduktion medan de fortfarande till stora delar är beroende av kolkraft.

Efter Fukushimakatastrofen 2011 bestämde den tyska regeringen att avveckla kärnkraften, ett beslut som Merkel står bakom i dag.

– Jag ångrar inte att man lämnar kärnkraft eftersom jag tycker att det var rätt beslut, och jag är starkt övertygad om att det inte är hållbart att generera energi genom kärnkraft på lång sikt, säger Angela Merkel i intervjun med CNN.

Avvecklar kolkraften

Förutom kärnkraften har Tyskland också beslutat att avveckla kolkraften till år 2038.

– Det är naturligtvis en utmaning att varken använda kol eller kärnkraft, och vi måste hitta en lösning på detta, det kan vi göra. Här i Tyskland är förnybara energikällor redan en viktig del av energimixen och vi vill sedan generera mer energi från förnybara energikällor år 2030.

I intervjun med CNN hyllade hon även alla de unga klimataktivisterna som tar ställning för miljön:

– Jag tycker det är rätt att rätt att unga personer världen över reser sig upp och pekar ut för äldre generationer på vad som håller på att hända med deras framtid, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en intervju med CNN.