Megatorkan i sydvästra USA – asfalt ger brännskador

”Kan bli värsta torkan på 1200 år.”
Besökare vid Hoover dam. Vattennivån i reservoaren Lake Mead är den lägsta sedan dammen invigdes 1936.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den väldiga Hoover-dammen invigdes 1936.

Vattennivån i reservoaren har aldrig varit lägre än den är nu.

Torkan och värmen håller västra USA i ett strypgrepp.

De har tvingat vänja sig, invånarna i delstater som Arizona, Utah, delar av Kalifornien. Det har i praktiken varit en enda lång period av torka från år 2000 med avbrott för några få år.

En del talar om en megatorka, en flera decennier lång period av mycket låg nederbörd. Och juni har på många ställen i sydvästra USA varit rekordvarm, och det innan den verkliga högsommarvärmen har anlänt.

US Drought Monitor - som graderar torkan - uppskattade redan den 10 juni att 97 procent av västra USA, området väster om Klippiga bergen, upplevde ”abnormal torka”. 55 procent hade ”extrem torka”.

Varmt i Death Valley. Nationalparken är en av varmaste platserna i USA på sommaren, men 54 grader är mycket även där.
Foto: PATRICK T. FALLON / AFP TT NYHETSBYRÅN

I delstaten Utah har guvernören uppmanat delstatens invånare att ”be för regn”. I Arizona och Nevada har temperaturen varit över 46 grader vissa dagar och läkare varnar för att asfalten kan ge tredje gradens brännskador.

– Sydvästra USA plågas hårdare av klimatförändringarna än någon annan region av landet förutom möjligen kuststäderna, säger klimatforskaren Jonathan Overpeck vid University of Michigan till New York Times.

Allt handlar nu inte om den ökade mängden växthusgaser i atmosfären. Detta område har upplevt perioder av megatorka förr, den värsta inträffade i slutet av 1400-talet. Sådant går att mäta bland annat genom att titta på trädringar.

Naturliga väderfenomen påverkar också, som La Nina i Stilla havet som brukar leda till ökad torka i sydvästra USA.

Men klimatförändringarna och de ökade temperaturerna får också viktiga delar av skulden. Snötäcket minskar med mildare vintrar, det leder till minskat vattenflöde i Colorado-floden, ett vattendrag som spelar en viktig roll i sydvästra USA för både el och vattenförsörjning.

Och det syns inte minst i Lake Mead, den väldiga reservoaren vid Hoover-dammen, strax utanför Las Vegas. Vattennivån där har sjunkit år för år sedan 2000 - med några få undantag - och nådde i juni sin lägsta nivå någonsin.

Hoover-dammen förser bland annat Las Vegas med el och staden tar 90 procent av sitt vatten från reservoaren Lake Mead.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Reservoaren anses full när vattennivån är 369 meter över havsnivån. Den har nu sjunkit till 324 meter över havsnivån. Det riskerar på sikt leda till problem för elproduktionen.

Dammen har historiskt behövt en vattennivå på 318 meter för att turbinerna ska fungera. Modifikationer har lett till att en del el ska kunna utvinnas ner till en nivå på 287 meter.

– Det är moder natur som bestämmer. Flodområdet har upplevt över 20 år av torka och vi fortsätter dränera den genom att överutnyttja floden, säger Kathryn Sorensen vid Kyl Center for Water Policy till the Hill.

Las Vegas tar 90 procent av sitt vatten från Lake Mead. Sorensen tror att ett nödläge kommer att behöva deklareras redan i augusti.

Men det är inte bara området kring Coloradofloden som har växande problem. Myndigheterna i Texas - som drabbades av svåra elavbrott efter en ovanligt kall vinterstorm i februari - varnade tidigare i juni för att maxgränsen för elproduktionen var farligt nära.

Solen gassar över Phoenix, Arizona. Sommarhettan har kommit tidigt.
Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

På sommaren är det lufkonditioneringen som slukar stora mängder energi. Elproducenterna har uppmanat sina kunder att sätta innetemperaturen på drygt 25 grader.

Victor Puente, 47 år, bor i gränsstaden McAllen i Texas. Han säger till New York Times att han försöker slå av AC:n på dagarna för att spara på elen och kunna ha den på under nätterna i stället.

– Det sista vi behöver är att få långa perioder av elavbrott.

Även i Kalifornien kan det åter bli strömlöst eftersom många av delstatens vattenreservoarer också ligger på kritiskt låga nivåer. Och torkan är förstås också ett allvarligt hot för lantbrukarna.

- Vi har genomlevt många torrperioder, men detta är den torraste jag kan minnas, säger Dan Errotabere till New York Times.

Hans familj har odlat frukt och grönsaker nära Fresno, Kalifornien i ett århundrade. Eric Bream odlar citrusfrukter i samma delstat och är den tredje generationen från familjen Bream som gör det.

– När man har en gård som tillhört familjen i generationer, så vill man inte bli den som tvingas lägga ner, säger han. 

Men någon ljusning verkar inte finnas i sikte. Eller som Felicia Marcus vattenspecialist vid Stanford University uttrycker det för New York Times:

– Vi måste sluta tänka på torkan som något tillfälligt.

Se mer:

Kan bli värsta torkan på 500 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.