Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matsvinnet fortsatt stort: ”Vi har tappat respekten”

Varje år slänger svenskarna nästan 100 kilo mat.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX NORWAY
Ett tips för att minska sitt matsvinn är att hålla koll på vad man har i kylen.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX NORWAY

Matsvinnet har stor negativ påverkan på klimatet. Ändå slängs många ton helt ätbar mat varje år. Många människor har ingen känsla längre för hur maten framställs, anser experter.

– Vi har tappat respekten för maten, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

Varje år slänger vi 97 kilo mat per person, enligt Livsmedelsverkets siffror. Mellan 20 och 40 procent är mat som vi hade kunnat äta. Det är framför allt hushållen som slänger mycket mat.

Matsvinnet är något som enligt Livsmedelsverket påverkar klimatet negativt på många sätt.

– All mat har under produktionen genererat negativa konsekvenser. Så det är ett stort slöseri för klimatet och miljön, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn.

Jordbruket kan ha viktig roll

Men även om man som individ har ett ansvar att minska svinnet är det många av leden som behöver förändra sig, säger Karin Lindow, livsmedelsagronom på Jordbruksverket:

– Man behöver bli bättre på att planera på sin mathållning och sina inköp. Men hela kedjan har ett ansvar, även företagen. Till exempel att hantera maten på rätt sätt, säger hon.

Även jordbruket har en roll att spela.

”Vi har tappat respekten för maten”

– Det är viktigt att man redan på gårdsnivå får fram en bra kvalitet. Det är något man har jobbat med väldigt länge, säger Karin Lindow.

Varför slänger vi då så mycket mat? David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen, tror att det kan handla om en generationsfråga.

Att många nuförtiden tar maten för givet, något som vi inte gjorde förut.

– Vi har tappat respekten för maten tror jag. Vi har ingen känsla för allt arbete och den miljöpåverkan som ligger bakom. Vi behöver inte slänga allt bara för att det är fel siffra, säger han.

”Lukta, smaka och titta”

Men det går att minska sitt matsvinn genom några förhållandevis enkla åtgärder. Bland annat kan man sänka temperaturen i sitt kylskåp och lita mer på sina sinnen.

– Lukta, smaka, titta på livsmedlet. Använd resterna, komponera ihop nya måltider, tipsar Karin Friz.

Det går också att förbättra klimatet genom att ändra sin kosthållning. Främst handlar det om att äta mindre kött. Från 500 gram kött per person per vecka måste vi ner till 100 gram för att konsumtionen ska vara hållbar, berättar David Kihlberg.

– Det går åt väldigt mycket mark och det är ett ineffektivt sätt att producera mat. Så: dra ner på köttet, ät mycket mer grönt, säger han.

Enligt Naturskyddsföreningen är det också viktigt att äta mer ekologiskt.

Tips på att sluta matsvinna

Inventera bland dina skåp och hitta mat du glömt.

Sänk temperaturen i kylen så håller maten längre.

Använd sinnena och titta, lukta och smaka på maten för att se om den går att äta.

Kolla ordentligt i kylen innan du går och handlar.

Källa: Livsmedelsverket 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.