Matkedjor går ihop – ska byta till miljövänlig plast

Enligt Naturvårdsverket fanns det i fjol totalt 212 500 ton plastförpackningar runtom i Sverige.
Foto: Colourbox
Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel.
Foto: Linnea Ronström

Flera stora matkedjor sluter samman för att stoppa miljöboven. 

2030 ska alla plastförpackningar vara helt fossilfria – för att sätta stopp för ett av vår tids största miljöproblem. 

– Att man gör det gemensamt hoppas vi ska skynda på processen och att man aktivt kan styra det i riktningen mot fossilfritt Sverige, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel. 

Plasten finns runt en rad olika produkter, allt från kött, grönsaker och ost. 

Materialet produceras av fossil råvara i form av olja vilket gör att det inte återvinns i särskilt stor utsträckning.

Det gör materialet till en miljöbov – som flera matjättar nu vill ändra på. 

Mot bakgrund av regeringens Fossilfritt Sverige går nu Axfood, Bergendahls, Coop, Ica och Lidl för att göra produktionen av alla plastförpackningar fossilfria 2030. Från och med då ska de produceras i förnybar eller återvunnen plast. 

– Det är en förpackning som är väldigt vanlig i daglig varuhandel och vi känner att vi gemensamt kan göra någonting för att gå i riktningen mot fossilfrihet. Det känns angeläget både för branschen och konsumenterna som också bryr sig om plast, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel. 


Fem sätt att minska din plastkonsumtion

1. Vädra dina kläder

Tvätta inte i onödan eftersom syntetiska kläder släpper från sig stora mängder mikroplast vid tvätten.

2. Återanvänd engångsartiklar

Engångsartiklar utgör en stor del av plastkonsumtionen. Om det går och är lämpligt så försök använda dem fler än en gång. 


3. Återvinn plasten

Alltid bra, men var noga med hur du återvinner plast. Dubbelkolla alltid att plasten inte innehåller farliga ämnen och kemikalier. 


4. Värm inte plast

När plast värms kan den släppa ifrån sig ämnen som kan vara ohälsosamma. Därför är det bättre att välja glas för plast när du ska värma något i mikron. 


5. Fimpa inte på gatan

Cigarettfilter är gjorda av ett slags plast och rökare bör beakta att fimpar som slängs på gatan innehåller ämnen som är farliga för naturen. 


Källa: SVT

Matjättarna sluter samman – för miljön

Enligt Naturvårdsverket fanns det i fjol totalt 212 500 ton plastförpackningar runtom i Sverige. Och det finns många fördelar med plastförpackningar: Det är formbart, det skyddar bra vid transporten och det förlänger hållbarheten på många livsmedel samtidigt som det drar ner på matsvinn, alltså mat som slängs i onödan. 

– Det är ett bra material för livsmedel. Livsmedel är ju en känslig produkt och hållbarheten kan förlängas på exempelvis en gurka. Många kan undra varför det ska finnas plast på gurka, men matsvinnet på gurkor om vi inte hade plast är betydligt värre för miljön än själva belastningen av plasten, säger Karin Brynell. 

Karin Brynell betonar att det också krävs politiska initiativ för att nå ett fossilfritt Sverige 2030. 

– Att man gör det gemensamt hoppas vi ska skynda på processen och att man aktivt kan styra det i den riktningen. Vi är beredda att göra mycket men vi behöver även hjälp från statligt håll, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.