Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matexperterna: Så gör du julbordet klimatsmart

Då kommer nya nationella råd inför julen
”Jag vill slå ett slag för sillen. Den är klimatsmart för att vara fisk och innehåller viktiga näringsämnen”, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Richert är matexpert på Världsnaturfonden.
Foto: Saga Sandin / WWF / WWF
Jonna Elofsson Bjesse är kommunikationsansvarig på Medveten konsumtion.
Foto: ANGELICA TANNERYD / ALL RIGHTS RESERVED

Går det att ha ett grönt och hållbart julbord – utan att byta ut mattraditionerna?

Vi har pratat med två experter som anser att det går alldeles utmärkt.

– Jag vill slå ett slag för sillen. Den är klimatsmart för att vara fisk och innehåller viktiga näringsämnen, säger Anna Richert.

Köttbullar, prinskorvar, janssons frestelse och den klassiska julskinkan. För många är julmaten en av årets största mathögtider. Samtidigt står djurproduktionen för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, där nötkött har störst påverkan bland köttslagen. Allt fler svenskar letar därför efter gröna alternativ för att balansera upp julbordet och göra det mer klimatsmart.

Anna Richert är matexpert på Världsnaturfonden. Hon tycker det är en god idé att lägga till vegetariska och veganska rätter på julbordet, i stället för att ta bort befintliga klassiker.

– Istället för att ta bort, lägg till några favoriträtter på julbordet som är veganska och blir klassiker. Vi har till exempel en saffranscouscous på julbordet som nu är en favorit, säger Anna Richert.

– Jag är inne på att man får äta köttbullar på julafton. Det är viktigt att inte känna dåligt samvete nu under julen – det kanske är just då som man får fira rejält, säger hon vidare.

Allt fler svenskar letar efter gröna alternativ för att balansera upp julbordet och göra det mer klimatsmart.
Foto: ADOBE STOCK

Matexperten: ”Finns uppenbara no-no's”

Det finns däremot vissa maträtter som bör undvikas vid middagsbordet, förklarar Anna Richert. Ålen är en av dem.

– Det finns uppenbara saker att undvika. Ålen är akut hotad och vi bör inte äta ålen, säger Anna Richert.

I stället tipsar hon om att byta ut ålen mot den afrikanska ålmalen. Den odlas i slutna system på land i södra Sverige och är mycket bättre för miljön berättar hon.

”Ta hand om varandra lite extra i år”

Anna Richert anser även att överkonsumtionen är en stor miss vid julbordet. Något som Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig och föreläsare på Medveten konsumtion håller med om.

– Vi köper för mycket som vi inte äter upp. Matsvinn är ett väldigt stort problem. Det är den största missen. Det är även väldigt enkelt att göra något åt, säger Jonna Elofsson Bjesse.

– Att äta för mycket, det är också en typ av matsvinn, säger Anna Richert.

– Det kommer bli en utmanande jul för många människor. Vi behöver ta hand om varandra lite extra i år – då är god mat kanske ännu viktigare, avslutar Anna Richert.

Enkla och klimatsmarta tips vid julbordet:

Julskinskan

För många är julskinkan bland det viktigaste på hela julbordet. Det finns några bra tips att tänka på inför handlingen av julskinkan. 

– Det är bra att välja en Kravmärkt julskinka. Om man inte hittar en Kravmärkt julskinka, då kan man välja en EU-ekologisk eller svensk. Ett spännande val är också att leta efter skinka av vildsvin, säger Anna Richert.


Närodlat

Jonna Elofsson Bjesse tipsar om att leta efter råvaror som är småskaligt producerade och närodlade i Sverige. Det är något som är väldigt klimatsmart och hållbart. 


– Använd mycket lök, rotfrukter och kål. De tre är väldigt klimatsmarta och bra i ett närodlat perspektiv eftersom de är i säsong just nu. Det är också billigt, säger Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig och föreläsare på Medveten konsumtion.


Laxen

Även lax är en vanlig favorit på julbordet. Här gäller det också att leta efter rätt etiketter och märkningar för att välja rätt sorts lax. 

– Det är viktigt att välja miljömärkt lax. Det finns Kravmärkt lax eller ASC-märkt lax, säger Anna. 


Kött

Köttbullar, prinskorvar och sylta. Kanske julbordets stora klassiker. Men det finns alternativ om man letar efter något mer grönt.


– När det gäller kött: Det har en hög klimatpåverkan, stor markpåverkan och foder som påverkar planeten. Sen är det lite olika gällande vissa köttslag. Vid julbord vanligt att man använder flera delar av djuret. Exempelvis sylta och det är positivt, säger Anna Richert


– Det som är mest klimatsmart att byta ut är nötköttet. Den står för en väldigt stor andel av vår klimatpåverkan. Vill man göra någonting så kanske det är där som är störst effekt, säger Jonna Elofsson Bjesse. 


Sill

Håll utkik efter sill som har MSC-certifiering när du handlar. Sill, strömming och makrill har väldigt lågt klimatavtryck och är även väldigt nyttigt. 


– Jag vill slå ett slag för sillen. Den är klimatsmart för att vara fisk och innehåller viktiga näringsämnen, säger Anna Richert.

Lars Lerin orolig att smittas med corona: ”Håller mig mest hemma”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.