Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maten som har störst påverkan på klimatet

Så påverkas klimatet av det du äter.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Adam Ihse/TT / Adam Ihse

Det finns många sätt att tänka klimatsmart när du köper mat. Det handlar inte bara om att välja rätt – utan också om att välja bort.

– Väljer vi bort något måste vi välja något som bidrar på ett positivt sätt, säger Pernilla Tidåker, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

Det finns många saker att tänka på när det gäller maten du äter. Den ska vara hälsosam, god och gärna billig.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att även tänka klimatsmart vid val av mat. Mindre kött, mer ekologiskt och mer närproducerat är tre av de vanligaste råden som har pumpats ut till människor.

Och även om det ligger mycket i det vill forskarna också lyfta fram andra delar av matens påverkan på vår miljö.

Viktigt att inte ”fastna”

– Hur påverkar våra val av livsmedel vattenanvändningen eller den biologiska mångfalden? Klimat är en aspekt, men vi behöver titta bredare på det, säger Pernilla Tidåker, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

För även om ett svenskt äpple ger lägre klimatpåverkan än ett importerat nya zeeländskt äpple, behöver man också tänka på exempelvis hur mycket bekämpningsmedel eller vatten som har använts i produktionen, säger Pernilla Tidåker.

Hon tycker att det är viktigt att man inte ”fastnar” vid att se på matens klimatpåverkan, utan även tänka på andra delar.

Till exempel att frukt och grönt odlas i södra Europa, där det råder vattenbrist.

”Vi behöver tänka i två steg”

– Vi behöver tänka i två steg. Väljer vi bort något måste vi välja något som bidrar på ett positivt sätt, säger hon.

Att debatten om maten – och framför allt köttet – måste breddas håller Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl med om.

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.
Foto: Fredrik Hjerling / Pressbild

De 350 000 hektaren naturbetesmark som finns i Sverige i dag håller på att växa igen, enligt rapporter från SLU. Marken behöver betas för att arter som lever där ska kunna leva.

Därför betonar Johanna Sandahl att det är bra att dra ner på köttet – men att man ska välja kött ”med omsorg”, från exempelvis betande djur. 

– Betande djur äter gräs, vilket vi inte kan göra, så att man kan använda markerna som annars inte går att använda till odling av mat. Om man tänker biologisk mångfald är igenväxning av betesmarker är ett av de större hoten, säger Johanna Sandahl. 

Frukt och grönt – flera saker att tänka på

När det kommer till frukt och grönsaker bör man också tänka på flera olika saker, tycker experterna.

Mycket av dessa matvaror transporteras med båt, vilket är bättre för klimatet. Jämfört med en lastbilstransporterad vara från närmare håll kan den sistnämnda maten till och med ha större påverkan än den som kommit längre bort ifrån.

Ekologiskt är bättre än konventionellt odlat när det gäller frukt och grönt, mycket tack vare att bekämpningsmedel är en risk för människor som bor i områdena nära odlingarna av de konventionella frukterna.

Och eftersom Sverige är ett säsongsbetonat land kan man även tänka en sväng extra på att välja mat efter det.

”Finns mycket att hämta”

– Hellre en morot från sommarens skörd än en importerad växthustomat i november, säger Johanna Sandahl.

Om man redan har valt och tillagat sin mat ska man äta upp den. Matsvinn är ett problem som får mer och mer uppmärksamhet i medierna.

– Där finns det fortfarande mycket att hämta. Spara mat, laga mat från rester, smaka dig fram, säger Johanna Sandahl.

Ät mindre av detta

Viss mat är sämre för klimatet ur särskilda aspekter. Bland annat exempelvis:

Bananer

Kaffe

Choklad

Mandel

Avokado

Kött

Palmolja

Källor: KIT, Green Watch, Expressen 

Ät mer av detta

Viss mat är bättre för klimatet ur särskilda aspekter. Bland annat exempelvis:

Rotfrukter

Spannmål

Baljväxter – böner och linser

Äpplen

Päron

Blåbär

Lingon

Musslor

Källa: SVT 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.