Markbränder rasar i USA och Kanada – 60 bränder på två dagar

Så undviker du att starta en skogsbrand.
Massiva skogsbränder rasar i British Columbia, Kanada.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Inte heller västra USA har förskonats från skogsbränder, och i Oregon tampas man med snabb eldspridning.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Stora markbränder rasar i British Columbia i Kanada och i stora delar av västra USA. Det brinner på fler än 300 platser i British Columbia, Kanada, rapporterar CBC News. 

I British Columbia i Kanada har rekordhöga temperaturer i kombination med åskväder orsakat 60 nya markbränder de två senaste dagarna, rapporterar CBC News. 

Nu uppgår siffran på aktiva bränder till 300, enligt kanadensiska CBC News. Människor evakueras nu från två områden i British Columbia.

Värmen ser inte ut att ge med sig denna vecka heller, och temperaturerna ligger stabilt kring 38 grader, enligt CBC. På lördagen togs brandmän ur tjänst på grund av säkerheten. 

”Skogsbrandssäsongen har påbörjats” 

Även USA plågas av värmebölja och skogsbränder. I Las Vegas blev temperaturen rekordhög i lördags, då den låg på 47,2 celsiusgrader, rapporterar BBC. 

Särskilt västra USA har drabbats hårt, där bland annat områden i delstaterna Arizona och Oregon står i brand. 

I delstaten Arizona dog två brandmän när deras flygplan kraschade under tiden de skulle släcka en skogsbrand. 

I Oregon täcker nu en skogsbrand 600 kvadratkilometer stort område. Många boende i närheten har evakuerats och elledningar som kopplar Oregon och Kalifornien hotas, rapporterar New York Times. 

”Finns oro”

Branden i Oregon är synnerligen oroande eftersom skogsbrandssäsongen bara nyligen påbörjats, enligt Charles Smith, meteorolog i Oregon.

– Oro finns på grund av hur tidigt branden har börjat, och hur mycket den har växt inom en relativt kort tid, säger Smith till New York Times. 

Ny studie: Varmare klimat kan utrota trollsländorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.