Markägaren: Think Pink är ansvariga för sopbranden

Expressen har tidigare granskat miljöskandalen kring Think Pink och hur sopor dumpats på privat mark.
Branden i det stora sopberget i Kagghamra, i Botkyrka kommun, upprör grannarna. Enligt markägaren Anders Fredin ligger ansvaret helt på NMT Think Pink.
Foto: Piritta Lutz
Avfallsupplaget i Kagghamra har brunnit sedan den 23 december.
Foto: Piritta Lutz
Think Pinks återvinningssäckar på avfallsanläggning i Kassmyra, som också ligger i Botkyrka kommun.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Branden i det stora sopberget i Kagghamra, i Botkyrka kommun, upprör grannarna.

Enligt markägaren Anders Fredin ligger ansvaret helt på NMT Think Pink – vars vd Bella Nilsson är misstänkt för grovt miljöbrott.

– NMT har lagt dit mycket mer material än tillåtet och dessutom packat det. Därav har branden uppstått, säger han.

Flera av grannarna har i flera år kämpat för att sopberget i Kagghamra, i Botkyrka kommun, ska avvecklas.

Ändå står det fortfarande kvar, och under julen utbröt en brand i den enorma avfallshögen på 100 gånger 100 meter. En brand som fortfarande brinner för fullt. Rökutvecklingen och den oförnäma lukten den för med sig har fått grannar att reagera – och det är inte första gången.

Så sent som den 7 november fattade sopberget eld, och den närliggande avfallsanläggningen i Kassmyra brann i flera veckor 2018.

På båda stationerna har återvinningsbolaget NMT Think Pink dumpat skräp i flera år, och enligt Anders Fredin, som äger marken som sopberget i Kagghamra står på, är det Think Pink som bär ansvaret för branden.

– Branden har uppstått genom självantändning. NMT har lagt dit mycket mer material än tillåtet och dessutom packat det. Därav har branden uppstått, säger han.

”Det är osorterat byggavfall, det innehåller massa konstiga saker”, har Henrik Dewoon Thorén vid Södertörns brandförsvar sagt om branden.
Foto: Piritta Lutz

”Vi är förtvivlade”

Expressen har kontaktats av flera närboende som inte förstår hur avfallshanteringen kan få fortsätta, och som undrar hur länge man måste dras med den illaluktande röken från branden.

– Vi är förtvivlade över att boende runtomkring liksom vi är drabbade av röken och lukten. Vi önskar att branden snabbt blir släckt, säger Anders Fredin.

Vilket ansvar har ni för detta?

– Vi har inget ansvar utan anser att det ligger på NMT. Det är också ett samhälleligt ansvar att det i dag finns ett 40-tal platser i Mellansverige med NMT:s byggavfall.

Misstänks för grovt miljöbrott

NMT Think Pinks ägare och vd, Bella Nilsson, är sedan tidigare i år misstänkt för grovt miljöbrott, tillsammans med sin make Thomas Nilsson. En tredje person med koppling till bolaget misstänks för både grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott.

De misstänks ha gjort sig skyldiga till att flera ton osorterade sopor dumpats och forslats mellan olika sopanläggningar i Mellansverige, när de egentligen skulle ha återvunnits.

Expressen har sökt Bella Nilssons advokat Thomas Bodström, både direkt och via hans advokatbyrå, utan framgång. Han har tidigare sagt att Bella Nilsson är oskyldig till misstankarna om grovt miljöbrott. Expressen har också sökt Thomas Olsson, som också företräder Bella Nilsson.

”Kommer kvarstå under en längre tid”

På tisdagen skrev Södertörns brandförsvar på sin hemsida att det finns risk för skred i området i Kagghamra, vilket uppges begränsa släckinsatsen för branden i sopberget.

Risken för miljöförorening påverkar också arbetet på platsen, i och med att släckvatten kan rinna ner i närliggande vattendrag och i marken.

Vår bedömning är att flera komplexa omständigheter gör att branden i dagsläget är svår att släcka och att rökutvecklingen därmed kommer att kvarstå under en längre tid”, skriver räddningstjänsten.

SE MER:

Bella Nilsson anhölls i september – Thomas Bodström har hävdat att hon är oskyldig till anklagelserna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.