Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömslik invasion av gräshoppor: ”Enormt hot”

Läskiga bilderna på insekternas invasion – värsta på 70 år.
Jordbrukaren Theophilus Mwendwa i Nairobi, Kenya, kämpar mot gräshopporna.Foto: DAI KUROKAWA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Invasionen av gräshoppor är den värsta på flera decennier i Östafrika.Foto: BEN CURTIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Miljontals människor riskerar att få tillgången till mat förstörd. Foto: DAI KUROKAWA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Invasionen av gräshoppor breder ut sig över stora delar av östra Afrika. 

FN varnar för en humanitär katastrof när maten i regionen hotas. 

Enligt forskare har klimatförändringar bidragit till krisen, rapporterar AP.

Miljontals gräshoppor äter sig igenom grödorna i den värsta invasionen i Kenya på över 70 år. Även Etiopien, Eritrea, Djibouti och Somalia har drabbats hårdare än på flera decennier. I Somalia har man utlyst nationellt nödläge.

Nu har insekterna spridit sig till Tanzania, Uganda och krigsdrabbade Sydsudan, och experter varnar för katastrofala följder.

– En typisk svärm kan innehålla uppemot 150 miljoner gräshoppor per kvadratkilometer. I snitt kan de dagligen förstöra matgrödor som hade räckt till att mätta 2 500 personer, säger en talesperson vid det regionala samarbetsorganet IGAD till nyhetsbyrån AP.

Blir värre av klimatförändringar

I Sydsudan lider redan miljontals människor av svår matbrist efter kriget, i kombination med torka och översvämningar. Extremvädret i regionen har blivit vanligare på grund av klimatförändringar.

Förra årets skyfall i Östafrika innebar att 2019 var ett av de blötaste åren som hittills uppmätts. Det fuktiga och allt varmare klimatet innebär också en perfekt livsmiljö för de snabbt ökande gräshopporna, skriver AP.

Att klimatförändringar hänger ihop med invasionen av gräshoppor bekräftas också av FN-experten Richard Munang. I en intervju med FN:s miljöprogram UNEP säger han:

– Afrika är särskilt sårbart på grund av kontinentens låga nivåer av socioekonomisk utveckling. Personer som lever i fattigdom är extra sårbara inför klimatförändringar eftersom de saknar resurser att återhämta sig från dess effekter. I det här fallet har gräshopporna förstört grödor före skörden, och därmed slagit ut besparingar och levebröd.

”Ett enormt hot”

FN har bidragit med flera miljoner dollar för att spreja områdena med insektsgifter. 

– Det finns en risk för katastrof, säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock enligt Al-jazira, och varnar för att 13 miljoner människor i området redan är drabbade av matbrist.

Det populära kaffet som odlas i regionen är också under hård press, och på börsen ökar priset på kaffe. Råvaruterminerna har stigit med nästan 10 procent, rapporterar ETF Trends.

Kaffet är en ovärderlig inkomstkälla i Uganda, som är Afrikas största exportör av bönor, skriver Reuters. Även där har myndigheterna börjat spreja odlingarna.

– Gräshopporna sprider sig som skogsbränder. De är ett verkligt och enormt hot, säger Stephen Byantwale, som jobbar med växtskydd vid landets jordbruksmyndighet, till nyhetsbyrån.

Klimatförändringar kan slå hårt mot Afrika:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.