Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Människans skräp når 10 000 meters djup

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För första gången i mänsklighetens historia finns det inte någon del av haven som är opåverkade och orörda av människan.
Foto: ELISABET AXÅS
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

För första gången i jordens historia finns nu ingen del av havet som är opåverkad av människans slit och släng. 

På över 10 000 meters djup har forskare funnit resterna av mänsklig aktivitet. 

Forskare har funnit spår av handgjorda fibrer och plast i magarna på djur som lever på jordens mest otillgängliga platser. 

Det är forskare från Newcastle University som genom att testa kräftdjur som lever över 10 000 meter under vattenytan har funnit de anmärkningsvärda resultaten. 

För första gången i mänsklighetens historia finns det inte någon del av haven som är opåverkade och orörda av människan. 

Resultaten är "omedelbara och skrämmande."

I magen på djuren fann forskarna handgjorda fibrer och plast. Trots att de lever på botten av världens djupaste hav. Varje varelse de undersökte hade svalt någon form av handgjort material, så som nylon, pvc- och pva-plast. 

Skräp.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Doktor Alan Jamieson, professor i marinekologi och ansvarig för studien säger till the Independent att resultaten är "omedelbara och skrämmande."

– Det fanns tillfällen då fibrerna faktiskt kunde ses med blotta ögat bland maginnehållet. Vi kände att vi var tvungna att göra den här studien då vi har unik tillgång till dessa ogästvänliga och otillgängliga platser. Vi använder resultaten för att göra en stark redovisning av vad människan lämnar efter sig, säger Alan Jamieson till tidnigen.      

100 procent drabbade

Forskargruppen testade 90 kräftdjur som alla lever på botten av några av världens djupaste hav. I vissa vatten hade 100 procent av de undersökta djuren någon form av artificiella fibrer eller plast i magen. 

Djuren som lever på havets botten äter det de kommer åt, då resurserna är knappa och de är beroende av att man regnar ner från ytan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.