Studie: Människan äter ett kreditkort i veckan

Omkring 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år.
Människor får i sig ett kreditkort i plast varje vecka.
Foto: Shutterstock
Mest mikroplaster kommer från flaskvatten.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Varje vecka får människor i sig fem gram mikroplaster varje vecka, enligt forskare – vilket motsvarar vikten av ett kreditkort.

En av de största källorna: dricksvatten.

Men även salt, öl och skaldjur gör att vi får i oss mikroplaster.

Främst kommer plasten från flaskvatten, men små – nästan osynliga – plastbitar finns även i skaldjur, öl och salt, enligt forskare i australiska Newcastle.

Slutsatsen bygger på 52 granskade studier, och är den första där man försökt att uppskatta vikten av mikroplaster som varje människa får i sig. Under ett år rör det sig om ett kvarts kilo.

Så mycket plast får vi i oss

Under en vecka rör det sig om 2 000 mikroplastartiklar, vilket motsvarar ett kreditkort på fem gram. På en månad får vi i oss 21 gram.

– Plasterna förorenar inte bara våra hav och vattenvägar och dödar marint liv, de finns i alla oss, säger Marco Lambertini, generaldirektör för Världsnaturfonden WWF, till TT.

Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, säger i en kommentar att detta är en signal till världens regeringar att agera:

– Vi står inför en plastkris som riskerar att få stora miljö- och hälsomässiga effekter.

Forskarna vet ännu inte om och i så fall hur mikroplaster påverkar oss. Men genom att beräkna den ackumulerade mängden hoppas forskarna att man så småningom kommer att kunna beräkna dess effekter. 

”Plast är ett globalt problem”

WWF vill nu se globalt agerande mot plastnedskräpningen i naturen, och att världens länder åtar sig att bekämpa den.

– Plast är ett globalt problem som enbart kan lösas genom att ta itu med den egentliga orsaken och åtgärda vid källan. Vi behöver konkreta åtgärder för att stoppa plastflödet till naturen, både på regerings-, producent- och konsumentnivå, säger Metta Wiese, expert på plast och marina frågor på WWF, i ett uttalande.

De två senaste åren har lika mycket plast producerats som tidigare i världshistorien totalt, och tillväxten beräknas fortsätta med fyra procent årligen fram till 2025. Mer än tre fjärdedelar slutar som sopor, och en tredjedel av det hamnar i naturen där den sprids på land, i floder och hav.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.