Mångmiljonstaden riskerar sjunka i havet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Lagos, Nigeria.
Foto: AKINTUNDE AKINLEYE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Invånare i Lagos skyddar sig från störtregn i juli i år.
Foto: MOSA'AB ELSHAMY / AP TT NYHETSBYRÅN

Afrikas största stad, Lagos, ligger delvis under vatten efter skyfall och översvämningar.

Samtidigt riskerar 24-miljonersstaden i Nigeria att bli helt obeboelig – eftersom klimatförändringen leder till att havsnivån höjs, enligt forskare.

– Det är bara en tidsfråga innan naturen slår tillbaka och det kan bli katastrof, säger den nigerianske miljöforskaren Seyifunmi Adebote till CNN

Storstaden Lagos i Nigeria ligger vid Atlantkusten bara två meter över havsytan. De 24 miljoner invånarna bor både på fastlandet och på en rad öar.

Just nu är staden drabbad av de värsta översvämningarna på flera år. Det är regntid och vattenmassor forsar genom gatorna, bilar och bussar spolas bort. 

Översvämningarna vållar skador för motsvarande runt 30 miljarder kronor varje år – och problemen förvärras av ”ett dåligt underhållet avloppssystem och okontrollerad tillväxt”, enligt CNN som citerar en forskningsrapport.

Havsnivån stiger

Men redan före århundradets slut, om 80 år, kan Lagos ligga helt under vatten eftersom havsnivån stiger hela tiden samtidigt som strandlinjen eroderas bort. Detta på grund av klimatförändringarna, enligt nigerianska klimatforskare.

– Det finns ett problem med att stranden spolas bort. De höjda vattennivåerna äter sig in i landet, säger Manzo Ezekiel, talesman för Nigerias myndighet för beredskap.

– Varje år har vi översvämningar i Nigeria. Det är problem som klimatförändringen fört med sig och vi lever med dem, säger han.

På Victoria Island, en stadsdel i Lagos, bygger man en helt ny stad vid kusten som ska skyddas från vattnet av en åtta kilometer lång betongmur.

Kan uppslukas av havet

Men lågt belägna städer vid kusten kan komma att helt uppslukas av havet före år 2100, enligt en klimatstudie. Havsnivån beräknas stiga med två meter före århundradets slut, skriver CNN. 

Därmed hamnar också Lagos i ett kritiskt läge. Den nigerianske miljöforskaren Seyifunmi Adebote säger att staden måste anpassa sig till klimatförändringen och att dess öde ”hänger på hur vi prioriterar denna vetenskapliga förutsägelse och vilka åtgärder vi vidtar som reaktion”.

– Vi måste titta på vår infrastruktur. Avloppssystem, avfallsanläggningar, byggnaders struktur. Hur kan vi anpassa den infrastruktur till klimattrycket och vår växande befolkning? säger han till CNN. 

Han säger att den nigerianska regeringens reaktion har varit otillräcklig.

Nigerias president Muhammadu Buhari har sagt att han vill bekämpa klimatförändring och andra globala problem tillsammans med USA och andra länder.

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/larmet-floder-forsvinner-nar-glaciarerna-smalter/

Pandemin var ett tillfälligt trendbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.