Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mängden plast ökar trots åtgärder

Inom EU har man förbjudit en del engångsplastartiklar som sugrör, plastbestick och plasttallrikar.Foto: NTB scanpix
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Mängden plast fortsätter att öka trots larmrapporter och åtgärder för att minska den, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. 

Förra året kom 215 000 ton plastförpackningar ut på den svenska marknaden och varje år ökar mängden plastförpackningar med omkring två procent.

– Främsta skälet att det ökar beror på att det är ett så bra material. Sen ökar också dagligvaruhandeln totalt sett vilket gör att även mängden plastförpackningar ökar, säger Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Engångsartiklar i plast har förbjudits inom EU

Flera åtgärder har lagts fram för att begränsa plastavfallet. Inom EU har man förbjudit en del engångsplastartiklar som sugrör, plastbestick och plasttallrikar. I Sverige har man bland annat skärpt lagen om producentansvar, vilket innebär att plastförpackningar bara får användas när det är nödvändigt.