Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Mandelmjölken är den sämsta mjölken att köpa”

Mandelmjölken är ett av de värre alternativen för miljön, menar Johanna Björklund. Foto: Shutterstock
Johanna Björklund är lektor i biologi och docent i miljövetenskap vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet

Mandelbaserad dryck och ost har blivit ett vanligt substitut för mejeriprodukter från ko.

Men att framställa drycken kräver stora vattenresurser – vatten som i och med klimatförändringar kan bli en bristvara.

– Mandelmjölken är den sämsta mjölken att köpa, säger Johanna Björklund, lektor i biologi och docent i miljövetenskap vid Örebro universitet.

När IPPC, FN:s klimatpanel, släppte sin senaste rapport i torsdags stod det klart: människan behöver bland annat ändra sina matvanor för att rädda planeten. Att bara köra mindre bil och sluta flyga hjälper inte.

En Sifo-undersökning på uppdrag av WWF visade att två av fem svenskar dragit ned på köttätandet för att minska sin klimatpåverkan. Samtidigt visar en Novusundersökning beställd av Djurens rätt, våren 2018, att omkring sju procent av svenskarna är vegetarianer, medan två procent är veganer.

Växtbaserade mjölkdrycker ökar

Av IPCC:s rapport framgår att mejeriprodukter påskyndar den globala uppvärmningen. Att svenskarna vill motverka den, märks väl på försäljningen av mjölkdrycker i Sverige. Så väl Ica som Coop uppger att försäljningen av komjölk minskar och gör plats för vegetabiliska alternativ.

– I dag står de vegetabiliska mjöldryckerna för tio procent av försäljningen, och den ökar ganska kraftigt. För fem år sedan stod de för fem procent av försäljningen. Komjölken backar två till sex procent, medan den vegetariska ökat tio till 25 procent de senaste åren, säger Tobias Rydergren, presschef vid Coop.

För Ica har växtbaserade mjölkdrycker ökat från fem procent 2015, till 8 procent 2018 – där havredrycken är långt mest populär och utgör 55,9 procent av försäljningen av vegetabiliska mjölkalternativ.

Mandelmjölk släpper ut minst växthusgaser

Men vilken mjölk som egentligen är bäst i ett klimatvänligt köp är svårt att svara på, och en komplex fråga. Det menar Johanna Björklund, lektor i biologi och docent i miljövetenskap vid Örebro universitet.

– När man väljer behöver man fundera på klimatfrågan men också biologisk mångfald och vatten. Det hänger så väl ihop. Biologisk mångfald är hotad av ökade temperaturer, säger hon.

En undersökning från Oxfords universitet visar exempelvis att produktionen av ett glas mandelmjölk släpper ut minst växthusgaser, och nyttjar försvinnande lite mark i jämförelse med vanlig mjölk. Samtidigt är vattenanvändningen väldigt hög i jämförelse med havremjölk, som står för ett högre utsläpp av växthusgaser.

Trots det anser Johanna Björklund att vattenanvändningen är väldigt viktig att tänka på i valet av vegetarisk mjölk.

– Mandelmjölken är den sämsta mjölken att köpa, säger hon och fortsätter:

– Vattenanvändningen påverkar inte klimatet så mycket. Däremot påverkar den vår möjlighet att överleva och producera mat. Klimatförändringar kommer leda till att torra områden blir ännu torrare. Därför är det viktigt att vattnet hushålls med, och att det används till produktion som verkligen är nödvändig, alltså mat som inte exporteras.

Bra mjölken svår att få tag i

Ett bra alternativ att ha i kaffet menar Björklund skulle vara mjölk som närproducerats från kor som enbart betar gräs, snarare än spannmål som havre och korn, och soja. Men sådan mjölk är extremt svår att få tag på i Sverige.

– Jag skulle rekommendera att man väljer lokalproducerad mjölk från gräsbetande kor och havredryck, om man ser ur ett helhetsperspektiv, säger Johanna Björklund.

Att producera ett glas vanlig mejerimjölk varje dag i ett år kräver 650 kvadratmeter land, lika mycket som två tennisbanor och mer än tio gånger så mycket som ett glas havremjölk, skriver BBC. Samtidigt kräver mandelmjölk mer vatten än både soja- och havremjölk. Ett enda glas motsvarar 74 liter, mer än en vanlig dusch.