Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler positiva än negativa till skatten på plastpåsar

Beslutet: Bärkassar i plast kommer kosta sex till sju kronor.
Snart kommer bärkassarna i plast kosta 6 till 7 kronor.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Men studier visar att alternativen till plastpåsarna kan vara sämre för miljö och klimat.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Snart höjs priset på butikernas plastkassar med tre kronor.

Den nya skatten delar svenskarna i två läger, visar en Sifo-undersökning som Expressen låtit göra.

Mest negativa är män och SD-väljare.

Från den första maj kommer en bärkasse i plast kosta mellan sex och sju kronor i butikerna. Syftet med prishöjningen är främst att minska nedskräpningen av plast, enligt partierna i regeringssamarbetet, som drivit igenom den nya skatten.  

Men insatsens positiva effekter har ifrågasatts. Studier visar att alternativen, som bärkassar i tyg eller papper, kan innebära en ännu större belastning för miljö och klimat.

Debatten delar också svenskarna. En Sifo-undersökning som Expressen låtit göra visar att varannan svensk, 49 procent, är positiv till de dyrare påsarna, medan nästan lika många, 43 procent, anser att det är ett dåligt sätt att komma tillrätta med miljöproblemen. Endast ett fåtal, 8 procent, saknar uppfattning i frågan.

– Det kan finnas olika skäl till att man tycker att prishöjningen är dålig. En förklaring är att man struntar i miljön, men det kan också handla om att man tycker att alternativen till plastpåsar är sämre för miljön, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. 

Män och SD-väljare negativa

Undersökningen visar på snarlika siffror oavsett om man bor i storstad eller i övriga landet. Det finns inte heller några större skillnader i opinionen mellan olika åldrar.

– Sedan är det en väldigt stor könsskillnad, och en politisk skillnad, säger Toivo Sjörén. 

Kvinnor är överlag mer positiva till skatten på plastpåsar. 60 procent av kvinnorna anser att prishöjningen är en bra åtgärd, medan 30 procent är negativa. Motsvarande siffror för män är 38 procent positiva, och 55 procent negativa.

Mest negativa till skatten på plastpåsar är män mellan 30 och 49 år, och personer som röstar på Sverigedemokraterna. I båda grupperna tycker två tredjedelar, drygt 66 procent, att den nya skatten på plastkassar är dåligt.

– SD är också det mest manliga partiet, så där finns ett samband, säger Toivo Sjörén.

Inte helt förvånande är Miljöpartiets väljare mest positiva till skatten, där 71 procent anser att det är en bra åtgärd. Även vänsterpartister och centerpartister sticker ut som förespråkare av dyrare plastkassar.

– Centerpartiet är exempelvis än mer positiva än Socialdemokraterna. Centern har också ett rätt högt förtroende i miljöfrågor, och i den här frågan har de med sig sina väljare, säger Toivo Sjörén.

EXPRESSEN/SIFO OM PLASTPÅSESKATTEN

Fråga: Den 1 maj 2020 höjs priset på plastkassar. En plastkasse kan komma att kosta 6-7 kronor. Tycker du det är ett bra eller dåligt sätt att minska klimat- och miljöpåverkan av plast i Sverige?

Bra sätt: 49 %

Dåligt sätt: 43 %

Vet ej: 8 %

 

Uppdelat på kön:

Män

Bra sätt: 38 %

Dåligt sätt: 55 %

Vet ej: 7 %

Kvinnor

Bra sätt: 60 %

Dåligt sätt: 30 %

Vet ej: 9 %

 

Utifrån partisympatier:

Miljöpartiet:

Bra sätt: 71 %

Dåligt sätt: 14 %

Vet ej: 15 %

Vänsterpartiet:

Bra sätt: 68 %

Dåligt sätt: 18 %

Vet ej: 14 %

Centerpartiet:

Bra sätt: 66 %

Dåligt sätt: 30 %

Vet ej: 4 %

Socialdemokraterna:

Bra sätt: 60 %

Dåligt sätt: 27 %

Vet ej: 13 %

Liberalerna:

Bra sätt: 56 %

Dåligt sätt: 31 %

Vet ej: 13 %

Moderaterna:

Bra sätt: 41 %

Dåligt sätt: 56 %

Vet ej: 3 %

Kristdemokraterna:

Bra sätt: 35 %

Dåligt sätt: 59 %

Vet ej: 6 %

Sverigedemokraterna:

Bra sätt: 27 %

Dåligt sätt: 68 %

Vet ej: 5 %

Många positiva – trots dyrare bärkassar:

Nya priset för bärkassar i plast: 6-7 kronor.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år

Fråga: Den 1 maj 2020 höjs priset på plastkassar. En plastkasse kan komma att kosta 6-7 kronor. Tycker du det är ett bra eller dåligt sätt att minska klimat- och miljöpåverkan av plast i Sverige?

Undersökningsperiod: 1-3 februari 2020.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 075

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, region och parti i senaste riksdagsval.

Beställare: Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.