Malou, 32, och Frida, 34, om miljö- vinsterna med att välja bort barn

Björn Ferry och Heidi Andersson berättar om det äckligaste de har ätit för klimatets skull.
Malou Gudmundsson och Frida Walström lever barnfria liv och har podden ”Barnfrihet”.
Foto: Pepp o'clock
”Är man redan från början osäker på om man vill ha barn, eller vill ha mer än ett, så borde klimatargumenten absolut vägas in. Dessutom borde man fundera över vilken värld det är dessa barn kommer få uppleva”, säger Malou Gudmundsson (till vänster), här med poddkollegan Frida Walström.
Foto: Pepp o'clock

För att nå klimatmålen måste vi bryta normer.

Det menar Malou Gudmundsson, 32, och Frida Walström, 34, som i podden ”Barnfrihet” pratar om miljövinsterna med att välja bort barn.

– Kvinnobilden är för många tätt förknippad med moderskapet. Men när nu forskning visar att det är en av de saker som belastar klimatet mest så måste vi våga ifrågasätta strukturerna, säger duon.

Inte minst borde de som redan är föräldrar ta till sig av forskningen, som pekar på att det mest effektiva sättet att minska sin klimatpåverkan är att avstå från barn, tycker Malou Gudmundsson och Frida Walström. På så sätt kan de fundera på om de verkligen ska skaffa fler barn, eller uppmuntra andra att göra det:

– Föräldrar om några måste ju oroa sig över hur barnens liv kommer att se ut på en överbefolkad jord med annalkande klimatkatastrofer. Ju fler vi blir på planeten desto fler är det som konsumerar, säger Frida Walström. 

Malou Gudmundsson menar att det i dag finns ett socialt tryck att skaffa många barn.
– Massor av poddlyssnare hör av sig till oss för att de upplever press om att man som kvinna förväntas ha barn, och enbarnsföräldrar berättar att de känner att förväntas skaffa syskon till barnen, säger hon.

”Klimatargumenten borde vägas in”

Enligt Malou att det är fel att normen är att vara förälder – när det sett till klimatkrisen borde vara tvärtom.

– Är man redan från början osäker på om man vill ha barn, eller vill ha mer än ett, så borde klimatargumenten absolut vägas in. Dessutom borde man fundera över vilken värld det är dessa barn kommer få uppleva.

Malou Gudmundsson och Frida Walström bor i Stockholm och driver en reklambyrå ihop. De önskar att deras egna beslut att vara barnfria skulle respekteras mer.

– Jag är så less på att man inte ses som en riktig kvinna om man inte skaffar barn. Min man får aldrig den sortens frågor, säger Frida.

Malou: 

– För mig var det delvis ett feministiskt val att vara barnfri, för det verkar vara helt omöjligt att behålla jämställdheten i ett heteroäktenskap med barn, säger Malou.

”Viktigare att ifrågasätta barnnormen”

Ändå var det en process för Frida och hennes make att landa i beslutet. 

– Jag tänkte att detta med att skaffa barn var något man bara måste göra, även om det verkade tråkigt. Men så lärde jag för fyra år sedan känna Malou, som så tydligt valde barnfrihet. Då bestämde min man och jag oss för att tänka på saken ett år. Vi landade i att ingen av oss ville ha barn, säger Frida Walström.

Malou Gudmundsson berättar att hon ända sedan hon var liten känt att hon inte ville ha barn.

– Nu med klimathotet är det faktiskt ännu viktigare att ifrågasätta barnnormen, säger Malou. 

Malou Gudmundsson och Frida Walström lever barnfria liv och har podden ”Barnfrihet”.
Foto: Pepp o'clock

Mest effektiva livsstilsvalen för klimatpåverkan

 Valet att inte ha ännu ett barn (eller något barn) sparar in motsvarande 58,6 ton av koldioxidekvivalenter per år (baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster (denna siffra kan reduceras kraftigt om utsläppsnivåerna minskar).

 Den som lever bilfritt kan spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år.

 Att undvika en transatlantisk flygresa kan man spara 1,6 ton koldioxidekvivalenter per tur och returresa.

 Äta växtbaserad kost sparar 0,8 ton av koldioxidekvivalenter per år.

Källa: Lunds universitet 

När duon drog i gång podden ”Barnfrihet” förra hösten försökte de få fart på diskussioner i olika klimatgrupper i sociala medier – men det blev ofta kalla handen.

– Våra inlägg släpptes inte igenom med argumentet att man redan diskuterat klimatpåverkan med att skaffa barn en gång, och att det räckte. Men flygskam kunde man posta flera trådar om varje dag, minns Malou.

Hon säger att många av de barnfria lyssnarna är veganer och aktivister. Och att de inte nöjer sig med några halvmesyrer.

– En del som lyssnar går ”all in” och tycker att det är logiskt att avstå barn av klimatskäl om man nu säger sig värna så mycket om planeten. 

”Folk missuppfattar och provoceras”

Det var för två år sedan som Lundaforskarna presenterade de nya rönen. Enligt forskningsresultatet minskar man sitt koldioxidavtrycket med 58 ton per år genom att inte skaffa barn – medan bilfrihet bara sparar 2,4 ton koldioxidekvivalenter. Att avstå från en transatlantisk tur- och returflygresa minskar koldioxidutsläppen med 1,6 ton. När Frida och Malou fick höra talas om studien kände de sig ännu mer säkra på sin sak.

– Men att lyfta den här frågan på en middag är typ omöjligt, även om man gör det på ett trevligt sätt. Folk missuppfattar och provoceras. Där känner jag att vår podd hjälper till att bryta tabun och bidra till att vi ifrågasätter saker som vi gör av slentrian och får oss att ändra våra livssätt, säger Malou.

Frida Walström inflikar:

– Jag tycker att man, av bland annat klimatskäl, inte ska pusha någon annan att skaffa barn. Var öppen och ärlig med hur livet med barn är, för faktum är att det inte passar alla. Och där kan vi göra både miljövinster och vinster i enskilda personers lycka, om man vågar följa sina egna drömmar i stället för normen.

De avstår barn av klimatskäl

 ”BirthStrike”: En grupp i Storbritannien vars medlemmar har valt att inte skaffa barn av rädsla för den framtid som väntar och på grund av den klimatpåverkan som varje ny människa som föds har. 

 Brittiska organisationen ”Population Matters” arbetar aktivt för att vi ska skaffa mindre familjer och menar att länder i väst måste föregå med gott exempel för att utvecklingsländer ska gå med på att begränsa sitt barnafödande.

 ”Klimatklubben”. I den svenska Facebookgruppen berättar flera medlemmar att de avstår barn för klimatets skull. 

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM)

Influencern och youtubern Moa Murderess berättar om veganismen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.