Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majoritet av människorna: Klimatet en nödsituation

Sydtoppen som tidigare varit Sveriges högst punkt smälter allt snabbare.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

En stor majoritet håller med – klimatförändringarna är en global nödsituation.

Det visar en av världens största opinionsundersökningar på temat klimatförändringar.

– Resultaten av undersökningen illustrerar tydligt att brådskande klimatåtgärder har stort stöd bland människor runtom i världen, oavsett nationalitet, ålder kön eller utbildningsnivå, säger Achim Steiner vid UNDP. 

FN:s utvecklingsprogram, UNDP har släppt en massiv opinionsundersökning gällande klimatförändringar, tillsammans med Oxford University.

Undersökningen omfattar 50 länder och återspeglar hälften av världens befolkning, där totalt en halv miljon människor deltagit.

I rapporten anser 64 procent av de tillfrågade att klimatförändringarna är en global nödsituation, trots den pågående coronapandemin.

– Undersökningen visar hur människor vill att deras politiska beslutsfattare ska hantera krisen, säger Achim Steiner vid UNDP. 

– Det signalerar hur länder kan gå framåt med offentligt stöd när vi arbetar tillsammans för att ta itu med denna enorma utmaning, säger han.

Professorn: Unga med störst stöd

Rapporten visar även att unga människor (under 18 år) tenderar att i större utsträckning än äldre människor säga att klimatförändringarna är i ett nödläge. 

Men trots det är de andra åldersgrupper inte så längt bakom i undersökningen.

I åldersgruppen 18 till 35 anser 65 procent att klimatet befinner sig i ett nödläge, i åldersgruppen 36 till 59 var siffran 66 procent och för de människor över 60 år var det 58 procent.

– Erkännande av klimatnödläget är mycket mer utbrett än man tidigare trott. Vi har också funnit att de flesta uppenbarligen vill ha ett starkt och utbrett politiskt svar, säger Stephen Fisher, professor vid Oxfords University.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.