Madrid planterar en enorm skog runt staden

En halv miljon träd ska absorbera koldioxid
En 75 kilometer skog ska sänka värmenivåerna och minska koldioxidutsläppet i Madrid.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

För att bekämpa klimatförändringar och föroreningar bygger nu Madrid en grön mur runt staden.

En 75 kilometer stor skog, nästan en halv miljon nya träd, ska förbättra luftkvaliteten i huvudstaden. 

I Europa kallas det ”Ring road” och i USA ”Beltway” – men nu kommer Madrid att kalla ringleden för den ”gröna vägen”. 

I huvudstaden ska man plantera en halv miljon träd på en 75 kilometers lång omkrets runt staden, och när träden har mognat kommer de att absorbera cirka 175 000 ton koldioxid per år. 

”Förbättra luftkvaliteten”

Tall, bok, spansk enbär och olika ekarter finns i den torra delen i mitten av Spanien, där huvudstaden ligger, och det är dessa inhemska träd som kommer att bilda den nya skogen. 

– Det vi vill göra är att förbättra luftkvaliteten i hela staden, att bekämpa ”värme”-effekt som sker i staden, att absorbera de växthusgasutsläpp som genereras av staden och använda all befintlig skogsmassa som redan finns runt staden, säger Mariano Fuentes till Euronews.

Idén om en stadsskog är en del av en 360-graders strategi, som syftar till att göra städer mer miljövänliga.

– Det måste vara en global strategi. Det handlar inte bara om bilar, utan också om en strategi för gågator, att skapa ”miljökorridorer” i alla distrikt och först och främst... engagera medborgare i den här nya gröna kulturen, det är grundläggande för alla städer att möta den närmaste framtiden under de bästa förhållandena, säger Fuentes.

Ska inte fungera som en park

Experter har berättat att skogsringen ”inte är en park”, men det kommer samtidigt att vara en plats för vila och skugga. Fåglar kommer även att arbeta natt och dag för att absorbera överflödig värme och rengöra luften i huvudstaden. 

Blir mindre färgglada i takt med att temperaturen stiger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.