Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madestam: Därför åker Sabuni på klimatturné

Nyamko Sabuni ska på en ”klimatturné” i Sverige. Foto: LISA MATTISSON
”Det finns troligen en tanke om att ta upp konkurrensen med Centerpartiet”, säger Jenny Madestam. Foto: LISA MATTISSON
Expressens politikexpert Jenny Madestam reder ut varför L-ledaren vill profilera sitt parti som grönt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nyamko Sabuni ska åka på en klimatturné genom Sverige.

Expressens politikexpert Jenny Madestam reder ut varför L-ledaren vill profilera sitt parti som grönt. 

– Det finns troligen en tanke om att ta upp konkurrensen med Centerpartiet om liberalt sinnade väljare som sätter klimatfrågan högt, säger hon.

För några veckor sedan berättade Nyamko Sabuni för Expressen om sin syn på klimatfrågan och hur Liberalerna ska bli ett klimatparti. Nu har partiet lanserat en ”klimatturné” som Sabuni ska göra i Sverige.

”Hon ska besöka olika forskningsanläggningar, företag och organisationer som med framtidsoptimism försöker lösa vår tids största klimatutmaningar”, hette det i ett pressmeddelande.

Expressens politikexpert Jenny Madestam menar att partier tenderar att försöka profilera sig i frågor som ligger i tiden. Samtidigt kvarstår Liberalernas utmaning i att locka väljare utanför storstäderna.

– Denna balansgång har både Miljöpartiet och Centern försökt sig på. Miljöpartiet är svaga utanför storstäder och har, som det verkar, förlikat sig med detta. Centern försöker få ihop de geografiskt skilda väljarnas intressen men det är svårt.

Vilka väljare kan Liberalerna nå genom en klimatprofilering?

– Primärt liberalt orienterade väljare i storstäder, som också ser vikten av kärnkraft, eftersom L är för den, säger Jenny Madestam.

– Centerpartiet har hittills varit det borgerliga ”miljöpartiet”. Men Centern har ett bekymmer i att samtidigt ha betydelsefulla väljare på landsbygden, vars intressen kan krocka med det som krävs att man föreslår i miljö- och klimatfrågan. Det finns därför troligen en tanke om att ta upp konkurrensen med Centerpartiet om liberalt sinnade väljare som sätter klimatfrågan högt. 

Klimatfokus ej kontroversiellt för Nyamko Sabuni 

Enligt Jenny Madestam kan fokuset på klimatfrågan vara ett sätt att blidka de som internt varit kritiska till valet av Nyamko Sabuni som ny partiledare.

– Klimatfrågan är inte speciellt kontroversiell på så vis att det är få som är emot. Det är lättare att enas kring denna inom L än till exempel migrationsfrågan, utrikespolitik eller för den delen förhållningssättet till SD.

Varför väljer man uttrycket framtidsoptimism i det här sammanhanget?

– Under förra årets valrörelse, men också inför EU-valet, höjdes röster om att debatten var allt för negativ, dels i förhållande till migration men även klimatfrågan. Bland annat Isabella Lövin (MP) sa att hon ville se en annan ingång i det politiska samtalet. Sannolikt är det en snarlik ambition som L har, att tala i positiva och optimistiska tongångar när många andra målar samhällsbeskrivningen i mörka toner, säger Jenny Madestam.

– Men det är förmodligen kanske mer en konsekvens av Sabunis bakgrund på ett teknikföretag. Utifrån ett tekniskt företagsperspektiv finns troligen mer lösningar än problem, även i förhållande till klimatfrågan. Det företag Sabuni arbetade på har som slogan ”making future”. Att bottna i och ha egen erfarenhet av det man som politiker pratar om och de begrepp man använder, är viktigt, men Sabuni får passa sig så hon inte blir hemmablind och glömmer att hon nu ”arbetar” i ett parti som behöver ha politik på alla områden och där enkla slogans sällan ger något större avtryck.