Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macron vill utöka förbudet mot svinn

Emmanuel Macron vill förbjuda svinn av plast och elektronik.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Den franska lagen ska leda till en mer hållbar cirkulär ekonomi.Foto: SANNA DOLCK / KVP
EU har redan accepterat en lag om att förbjuda engångsvaror av plast.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Frankrikes Emmanuel Macron vill förbjuda affärer från att slänga överbliven elektronik och plast.

Med det skulle landet bli först med att förbjuda svinn av andra produkter än mat, skriver the Telegraph.

– Vi kan undvika ett skandalöst slöseri med varor som är fullkomligt dugliga, säger premiärministern Eduard Philippe till tidningen.

Kampen mot svinn fortsätter i Frankrike. Sedan tidigare har presidenten Emmanuel Macron infört en lag som förbjuder mataffärer från att slänga mat som inte blivit såld. Likaledes infördes även ett förbud inom modebranschen mot att förstöra plagg som inte blivit sålda, eller som blivit returnerade.

Nu tas nästa steg.

I ett nytt förslag som backas av såväl president Macron som premiärministern Eduard Philippe vill Frankrike nu förbjuda svinn av ytterligare varor. Bland annat handlar det om elektronikprodukter och plast, rapporterar the Telegraph.

”Ett slöseri som chockerar”

Varje år slängs liknande produkter till ett värde av 6,9 miljarder kronor i landet. 

– Det är ett slöseri som chockerar, det är chockande för det logiska tänkandet. En skandal, sa Eduard Philippe under en presskonferens när delar av lagförslaget presenterades, enligt the Guardian. 

Den nya lagen skulle innebära att Frankrike blir ”först i världen” att förbjuda svinnet, enligt Eduard Philippe.

Varor ska doneras till välgörenhet

Enligt premiärministern är tanken att varorna som ska slängas i stället ska doneras till välgörenhet. 

Lagen planeras att vara i bruk någon gång mellan 2021 och 2023, som en del av Frankrikes lag om att upprätthålla en cirkulär ekonomi – det vill säga en ekonomi som är klimat- och miljömässigt hållbar.

I EU har en lag om att förbjuda engångsvaror av plast, som sugrör och plastbestick, redan gått igenom. Den kommer att börja gälla 2021.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.