Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macrons attack mot Greta: ”Motverkar vårt samhälle”

Se Gretas tal i FN.
Emmanuel Macron kallar Greta Thunberg ”radikal” och anklagat henne för att ”motverka vårt samhälle”.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg anmälde Frankrike och fyra andra länder till FN:s barnrättskommitté.
Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron har attackerat Greta Thunberg och anklagar henne för att ”motverka vårt samhälle”.

Detta efter att hon anmält Frankrike och fyra andra länder till FN:s barnrättskommitté.

Frankrikes president säger att Greta borde rikta sin ilska mot länder ”som försöker stå i vägen”.

President Frankrikes president Emmanuel Macron hyllade Greta Thunbergs emotionella tal i FN i måndags, och berättade hur ”tagen” han blivit av hennes ord, men i en radiointervju några dagar senare var det annat ljud i skällan. 

Då hade nämligen Greta, tillsammans med 15 andra unga klimataktivister, hunnit anmäla Frankrike och fyra andra länder till FN:s barnrättskommitté.

I klagomålet pekas Frankrike, Tyskland, Brasilien, Argentina och Turkiet ut som direkt ansvariga till klimatkrisen genom att man ”förnekar klimatvetenskap”.

”Radikala” åsikter motverkar samhället

 – Dessa mycket radikala åsikter kommer ha en naturlig följd att de motverkar vårt samhälle, sa Macron till Europe 1 någon dag senare.

Han säger i intervjun att Greta Thunberg och klimatstrejkande ungdomar bör fokusera på de länder som ”står i vägen”.

– All mobilisering av våra unga – eller de som är mindre unga – är användbar. Men nu måste de koncentrera sig på dem som står längst ifrån, de som försöker stå i vägen. 

Han säger i intervjun att han inte anser att varken Frankrike eller Tyskland är länder som står i vägen i dagsläget.

”Stoppa kolförbränning är inte den mest effektiva vägen”

Den franske presidenten ställde sig också kritisk till att avveckla användningen av kol, ett fossilt bränsle, är rätt väg.

– När jag ser att vi kommer att stänga alla våra kolverksamheter, att vi stoppar exploateringen av kolväten, att vi håller på att röra oss [bort från detta], är jag inte säker på att det är den mest effektiva vägen. 

– Jag tänker särskilt att vi nu behöver unga som hjälper oss att pressa de som står i vägen, genom att mobilisera och även delta i väldigt konkreta aktioner. 

– Det finns massor av medborgaraktioner som är användbara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.