Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M: MP motarbetar åtgärder mot utsläpp

Pär Holmgren (MP) om senaste IPCC-rapporten från FN.
Jessica Polfjärd är skeptisk till inviten om svenskt miljösamarbete i EU.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pär Holmgren vill att EU:s mål är att minska utsläppen med 70 procent till 2030.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet vill att svenskarna i EU-parlamentets miljöutskott samarbetar över partigränserna.

Moderaternas Jessica Polfjärd är skeptisk till inviten.

– De kommer behöva ompröva sina ideologiska käpphästar om ett brett samarbete ska kunna ske. 

Ekot i Sveriges radio var först med att rapportera om förslaget om svenskt samarbete, från Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren. 

Rekordmånga svenskar har tagit plats i parlamentets miljöutskott och den tidigare tv-meteorologen hoppas att de där kan jobba över partigränserna för en mer ambitiös klimatpolitik.

– De klimatmål som EU-kommissionen och de flesta andra partierna föreslår är alldeles för låga. Det är en politik som för oss mot tre graders uppvärmning, säger Pär Holmgren till Expressen.

Moderaterna svarar Pär Holmgrens invit

Miljöpartiet vill att svenskarna enas kring målet att EU:s samlade utsläpp ska ha minskat minst 65-70 procent år 2030 jämfört med hur stora utsläppen var 1990. 

Målet inom Moderaternas partigrupp EPP är att minska EU:s utsläpp med 50 procent till 2030. 

Jessica Polfjärd, Moderaternas EU-parlamentariker och ledamot i miljöutskottet, kommenterar förslaget om samarbete:

– Vi moderater är alltid beredda att diskutera höjda klimatambitioner men för oss är det viktigaste att man diskuterar konkreta åtgärder. Då Miljöpartiet hittills har motarbetat exempelvis kärnkraft och ett aktivt svenskt skogsbruk – som på allvar kan sänka utsläppen – så kommer de behöva ompröva sina ideologiska käpphästar om ett brett samarbete ska kunna ske, säger hon till Expressen.

”Inte i linje med Parisavtalet”

Pär Holmgren svarar att han är ”öppen för att diskutera” vilka konkreta åtgärder som behövs – men att han vill enas om målen först.

– Moderaternas grupp driver målsättningar som inte är i linje med Parisavtalet och jag hoppas att vårt samarbete kan flytta den konservativa gruppens positioner. Det vore bra för klimatet.

Totalt sitter fem svenskar som ordinarie ledamöter i EU:s miljöutskott: Pär Holmgren (MP), Malin Björk (V), Fredrick Federley (C), Jytte Guteland (S) och Jessica Polfjärd (M). Karin Karlsbro (L) är ersättare i utskottet.

EU:s nuvarande mål handlar om att sänka utsläppen med 40 procent till 2030.

Sveriges Radio rapporterar att alla parlamentariker utom Moderaternas kan tänka sig att ställa sig bakom Miljöpartiets förslag om skarpare mål. 

Pär Holmgren tycker att det är glädjande.

– För S, L och C innebär det ju en ambitionshöjning på minst 10 procent. Nu återstår att få detta bekräftat i privata möten med dessa partier. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.