Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lykke och Orest bytte liv - flyttade till vildmarken

Björn Ferry och Heidi Andersson berättar om hur de ställt om till ett mer klimatvänligt liv.
Makarna Lykke och Orest Andersen lämnade storstadslivet i Köpenhamn och flyttade ut i den härjedalska vildmarken. Där lever de mer klimatsmart och råder mer över sin egen tid.
Foto: Lykke Andersen

De tröttnade på ekorrhjulet i Köpenhamn – och flyttade ut i den härjedalska vildmarken.

Nu lever Lykke och Orest Andersen klimatvänligt och billigt och kan själva bestämma när de ska gå upp om morgnarna.

– Det är en befrielse att nästan inte köpa några grejer alls, mer än det man verkligen behöver, säger makarna. 

Bildkonstnären och fotografen Lykke Andersen har just varit och handlat växtbaserad kost i tätorten Ljungdalen, som ligger 14 kilometer från bostaden vid Storsjö kapell. Hit flyttade hon och maken för 1,5 år sedan för att de längtade efter att bo mitt i naturen.

– Det är fyra kilometer till närmaste grannen och vi har ingen elanslutning. I stället för kylskåp använder vi matkällare. Men för att kunna arbeta vid våra datorer har vi en bensingenerator och vi planerar att försöka skaffa solcellspaneler, förklarar Lykke Andersen, 45, som är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Orest Andersen, 44, jobbade i Köpenhamn som geofysiker, men här i Storsjö har makarna en mediebyrå där de producerar videoinnehåll och gör hemsidor. Och i ena byggnaden på tomten planerar de ett konstnärshus där författare eller konstnärer som söker arbetsro ska kunna vistas längre tider.

– Orest var trött på att sitta på kontoret från morgon till kväll. Och det är fantastiskt att kunna arbeta på distans, slippa pendla och sällan behöva åka någonstans för jobbets skull, säger Lykke.

Bildkonstnären och fotografen Lykke Andersen har bytt Köpenhamnslivet mot en lugnare tillvaro närmare naturen i Härjedalen.
Foto: Lykke Andersen
Makarna Lykke och Orest Andersen lämnade storstadslivet i Köpenhamn och flyttade ut i den härjedalska vildmarken. Där lever de mer klimatsmart och råder mer över sin egen tid.
Foto: Lykke Andersen / Lykke Andersen
Orest Andersen arbetar med lien på parets mark i Storsjö kapell i Härjedalen. De har fyra kilometer till närmaste grannen.
Foto: Lykke Andersen
https://datawrapper.dwcdn.net/vCWrw/1/

Dröjer sig kvar i sängarna tills det blir ljust

Hon berättar att de under åren i Köpenhamn ofta stressade upp och i väg tidigt om morgnarna, men att de under vintrarna i Härjedalen dröjer sig kvar i sängarna tills det blir ljust. 

– Jag fotograferar mycket och ljuset är som bäst klockan 11 till 13, men vi jobbar förstås längre om kvällarna i och med att arbetsdagarna börjar senare, säger Lykke Andersen, som bloggar om vildmarkslivet.

Ändå är det stor skillnad jämfört med när de levde i stan, framhåller hon.

– Här i vildmarken känner vi inte samma stress. Saker tar längre tid. Vill jag göra en kopp te måste jag först tina snö och sedan värma vatten på vedspisen. Att laga mat går heller inte på fem minuter. Men under tiden hinner jag tänka eller skriva och livskvaliteten blir så mycket bättre.

Parets ryska vinthundar Zarwoe och Laska av rasen borzoi, stortrivs också med att kunna röra sig fritt på den stora tomten. Deras Instagramkonto följs av 27 000 personer. 

https://www.instagram.com/p/B6LOgX1BfHX/
Matlagningen tar förstås längre tid när man inte har el utan får hålla sig med vedspis, men Lykke och Orest Andersen gillar att äga sin egen tid.
Foto: Lykke Andersen

Hade i tio år drömt om vildmarksliv

Orests och Lykkes vänner i Danmark blev inte så förvånade när duon berättade om sitt beslut att flytta till vildmarken i Sverige, för makarna hade i tio år drömt om detta och planerat för en eventuell flytt. De sålde lägenheten i Köpenhamn för att få en buffert, men lever mycket billigare i Storsjö kapell än vad de gjorde i storstaden.

– Det är väldigt klimatvänligt på så sätt att man aldrig ens exponeras för hämtmat eller nya kläder. Vi köper nästan ingenting annat än vegetarisk mat och behöver vi verkligen något nytt klädesplagg så väljer vi någonting praktiskt och genomtänkt, förklarar Lykke Andersen. 

En annan skillnad är att hon tycker att man i Köpenhamn var synonym med sitt yrke, medan människorna i Härjedalen sällan frågar vad man jobbar med.

– Folk här är fantastiska, väldigt inkluderande och hjälpsamma. Vi har till exempel utan att be om det fått hjälp att ploga och att vattna kryddväxterna, och det är lätt att få nya vänner, menar Lykke. 

Utöver att de sover mer och bättre uppskattar makarna också att man i vildmarken kan se fullmånen på ett helt annat sätt än i Köpenhamn. 

– I en huvudstad vet man inte hur mycket månen lyser. Man har ingen chans att se det. Det är så mycket ljusföroreningar. Jag önskar att alla som ville kunde leva som vi och arbeta på distans utan att behöva pendla och stressa så mycket. Det är en frihet att inte behöva bo dyrt och äga så mycket prylar. Men det ställer också krav på arbetsgivare att erbjuda fler lösningar att kunna jobba hemifrån, påpekar Lykke.

Orest Andersen på tur med makarnas ryska vinthundar Zarwoe och Laska.
Foto: Lykke Andersen
Orest Andersen borrar upp ett hål i isen så att paret kan hämta vatten i sjön.
Foto: Lykke Andersen
Johanna Nilsson från Klimatklubben ger sina bästa råd kring ”långsamt mode”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.