Vetenskapsradion rapporterar om den nya italienska studien som presenterades på en konferens i Wien under tisdagen.
Forskare har undersökt hormonet AMH som kan visa antalet äggceller i en kvinnas äggstockar och jämfört med utsläppen av partiklar och kvävedioxid på deras hemadresser i staden Modena i norra Italien.
Studien visar att kvinnorna på de mer förorenade adresserna hade färre äggceller än de på de mindre förorenade adresserna.
Pauliina Damdimopoulou forskar vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska institutet och tycker att forskningen är värd att följa upp. Samtidigt understryker hon att det inte går att fastslå att föroreningarna är orsaken till de färre äggcellerna hos en del av kvinnorna.
”Studien är begränsad”
– Jag ser att det är ganska begränsat vad de har kunnat studera, säger Damdimopoulou till Vetenskapsradion.
Bland annat syftar hon på att forskarna inte kunnat mäta luftföroreningar i kvinnornas blod eller tagit hänsyn till hur mycket de väger, vilket också påverkar fertiliteten.
Det är även svårt att jämföra Sverige och Italien i det här avseendet eftersom det inte finns någon svensk ort som uppmätt samma halt av luftföroreningar som i Modena.
Pauliina Damdimopoulou säger till Vetenskapsradion att hon inte rekommenderar personer att flytta till mindre förorenade orter för att öka chansen att bli gravid och påpekar att åldern är det mest avgörande för fertiliteten.