Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LUF-ordföranden sågar Liberalernas klimatpolitik

Nyamko Sabuni (L) om partiets krav på elvägar.
Romina Pourmokhtari, ordförande i LUF, tycker att Liberalerna bör göra mer i klimatfrågan. Foto: Willhelm Sundman / Willhelm Sundman
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hösten 2019 är klimatfrågan på agendan för många politiker. Bland annat för Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni som är ute på klimatturné genom Sverige. 

Hon förespråkar bland annat en utökning av den svenska kärnkraften och elektrifiering av transportsektorn. 

Men hennes ungdomsförbund tycker inte att det räcker. 

– Vi kan inte låta som andra partier med kärnkraftstourettes, säger Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet.  

Inför Liberalernas landsmöte i Västerås i helgen har partistyrelsen lagt fram en lång lista på förslag gällande partiets klimatpolitik. 

Man vill satsa på kärnkraft, ”bättre batterier” för energilagring och införa en koldioxidskatt på EU-nivå. 

Partiledaren Nyamko Sabuni har tidigare sagt till Expressen att klimatfrågan är akut men att politiken inte ska använda den som ett hot. 

– Att exempelvis säga att jordklotet inte finns kvar om tio år är bara dumt. Man ska inte skrämma folk till förändring, men man bör uppmuntra och entusiasmera människor till förändring, sa hon då. 

Detta håller LUF-ordföranden Romina Pourmokhtari inte med om. 

– Det är bråttom nu, säger hon. 

Bra med klimatångest 

Enligt Romina Pourmokhtari borde partiet ta kraftfulla tag mot klimatförändringarna. 

– Vi pratar gärna om grön skatteväxling men när det blir lite jobbigt, när man får höra om landsbygdens bensinuppror och hur förbannade de är, då backar man. Vi tycker att man ska uppmuntra de som är klimatsmarta och belasta de som inte är det. 

En åtgärd som Romina Pourmokhtari vill se är att man inför avgifter på alla motorvägar i Sverige, samt att avskaffa reseavdraget för bil i områden där det finns fungerande kollektivtrafik. 

Klimatdemonstration i Stockholm i september i år. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon säger också att folk borde känna klimatångest. 

– Man ska ha klimatångest om man flyger och kör bensinbil. Det är bra att man känner oro och resonerar utifrån den. Om något är dålig för klimatet så väljer man bort det, säger Romina Pourmokhtari. 

Hon fortsätter. 

– Staten, politikerna, behöver fatta jobbiga beslut för att det ska hända något. En mer miljöpartistisk klimatpolitik hade varit bra. I alla fall det hårda taget kring klimatet. 

”Hålla huvudet kallt”

Liberalerna är för slappa? 

– Ja, man gör det för enkelt för sig. Det låter som en mildare variant av Centerns förslag och det kommer inte ta oss nån vart. Innovation och teknik kommer göra massa för klimatet, men det kan inte vara vårt svar på hur vi ska möta klimatutmaningen.  

Vad önskar du från din partistyrelse? 

– Jag skulle önska att man slutade vara så orolig för att någon ska bli upprörd. Någon måste bli det för att andra ska attraheras av ens politik, säger Romina Pourmokhtari.  

Joar Forssell är en av tre klimatpolitiska talespersoner inom Liberalerna. 

Han säger att han i grunden håller med ungdomsförbundet om kritiken, men ser ändå delvis andra lösningar på bland annat frågan om vägavgifter. 

Joar Forssell är klimatpolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Man skulle kunna ha vägavgifter överallt, men jag tror att det är politiskt mer gångbart att införa det där alternativ finns. 

Han säger också att det ”inte kommer vara smärtfritt” att genomföra vissa förslag och förändringar. Men han vill inte se någon klimatångest i de politiska besluten. 

– Det vore konstigt om man inte kände någon slags ångest inför klimatförändringarna eftersom konsekvenserna blir fruktansvärda. Men politikens roll är att hålla huvudet kallt och lägga fram förslag som till exempel minskar utsläppen, säger Joar Forssell. 

Behöver Liberalerna med Miljöpartistisk politik med ”hårdare tag”? 

– Jag håller inte med om att deras klimatpolitik är hårdare. Skiljelinjen mellan oss är att de gör fel satsningar med pengarna man får in – vi behöver fasa ut fossila bränslen och då behövs alternativ för de som måste resa. Jag tror inte att alternativen är elcyklar utan snarare att man kan tanka med vätgas.