Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ludwig, 24, tog tåget till Madrid: ”Mer trovärdigt”

Under tisdagsmorgonen har Greta Thunbergs långa segling över Atlanten nått sin destination.
Ludwig Bengtsson Sonesson, Kajsa Fernström Nåtby, Isabel Sarenmalm och Mattias Frumerie ingår i Sveriges delegation på COP25.
Foto: Privat
Ludwig representerar Sveriges unga på klimatmötet. Bilden är från Gretas klimatstrejk i Stockholm i våras.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ungdomsrepresentanten tog tåget till Madrid.
Foto: Privat

Ludwig Bengtsson Sonesson, 24, representerar Sveriges unga på klimatmötet COP25 i Madrid.

För honom var det en självklarhet att ta tåget dit – även om det tog 36 timmar.

– Man får mer trovärdighet om man försöker göra omställningen själv.

Det är första gången Ludwig Bengtsson Sonessons besöker COP, FN:s årliga konferens för länderna som skrivit under klimatkonventionen. Men 24-åringen är inte främmande för klimatfrågorna.

– Jag jobbar på Lunds universitet där jag forskar i olika projekt inom klimatpolitik och omställning för vad som kallas svårförändrade industrier, som stål och plast. Som nu kanske inte behöver bli så svåra att förändra, säger han.

Engagemanget väcktes tidigt.

– Jag såg Al Gores dokumentär ”En obekväm sanning” 2006. Det var ett ögonblick då jag insåg att jag behövde jobba med det här, sedan har det bara växt. Det har inte alltid varit så populärt att vara intresserad av miljö- och klimatfrågor, men nu är det jättekul att alla vill höra vad man tycker och tänker.

Tog tåget till klimatmötet i Madrid

Ludwig Bengtsson Sonesson är aktiv i organisationen Push Sverige och har utsetts till årets ungdomsrepresentant i klimatförhandlingar av LSU, Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer. 

Under hösten deltog han på klimattoppmötet i New York där FN:s generalsekreterare Antonio Guiterres uppmanade till handling. Mötet i Madrid blir mer tekniskt och kommer att kretsa kring förhandlingar snarare än skarpa löften.

– Det är superviktigt att det finns en ungdomsrepresentant i förhandlingsrummet för att garantera en ambitiös klimatpolitik. Utan ambitiösa åtgärder är det vår framtid som blir förstörd.

Sveriges delegation består av runt 20 personer, med representanter från Naturvårdsverket, Energimyndigheten och Miljödepartementet. Förutom Ludwig Bengtsson Sonesson var det minst en annan person ur delegationen som åkte tåg till Madrid.

Var det självklart att ta tåget?

– Ja, det var det. Man får mer trovärdighet – speciellt som ung representant – om man försöker göra omställningen själv, innan samhället helt har kommit ikapp. Men jag har förståelse för att alla inte kan göra det, om man har barn eller ett annat jobb. Det tog ändå 36 timmar och kostade ett par tusen.

”Det vore katastrofalt”

Centralt på COP25 är att förhandla reglerna för Artikel 6 i Parisavtalet. Artikel 6 handlar om hur länder kan samarbeta för att få ner de globala utsläppen, till exempel genom handel med utsläppsrätter och investeringar utomlands. 

– Det är viktigt att vi unga är med för att se till att man inte urholkar Parisavtalet när det gäller Artikel 6. Det finns en stor risk för det.

Ludwig Bengtsson Sonesson syftar bland annat till frågan om dubbelräkning, där vissa parter tycker att man ska få tillgodoräkna sig utsläppsminskningar både i landet som betalar för minskningen och i landet som utför den. Det skulle alltså se ut som att utsläppen minskade mer än de faktiskt gör.

– Det vore katastrofalt.

Är man lyhörd för vad de unga säger?

– Definitivt. Men det är alltid enklare att vara lyhörd i början av förhandlingarna än när besluten början närma sig. 

Förhandlingarna pågår i två veckor – först på tjänstemannanivå och sedan anländer politikerna när det börjar dra ihop sig mot beslut. Men ungdomsrörelsens arbete som sker utanför förhandlingarna är också viktigt, enligt ungdomsrepresentanten.

Nästa år ska alla länder nämligen skicka in nya klimatlöften.

– Många unga jag träffar här är väldigt fokuserade på att se till att deras stater verkligen skapar ambitiösa klimatplaner. Det är nu den politiska mobiliseringen måste ske för att de ska vara ambitiösa nog.

Allt du behöver veta om klimatmötet COP25:

Greta Thunberg deltar i Madrid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.