Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Luca, 15, tilldelades pris av kungen: ”Är helt fantastiskt”

"Det är helt fantastiskt och jag är jätteglad", säger Luca Berardi om priset. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Luca Berardi har bland annat startat en organisation med syftet att skydda utrotningshotade djur. Foto: Saga Skovdahl
Kronprinsessan Victoria är sedan länge engagerad i miljö- och hållbarhetsfrågor och verkade mycket imponerad av 15-årige Luca Berardis driv. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
15-årige Luca Berardi (längst till höger) fick Världsnaturfondens pris Årets unga miljöhjälte, som delades ut av kung Carl Gustaf. Foto: Saga Skovdahl

Kungafamiljen är mycket engagerad i klimat- och miljöfrågor. 

När Världsnaturfonden prisade årets miljöhjältar vid Ulriksdals slott på onsdagen fick 15-årige Luca Berardi ta emot diplomet av kung Carl Gustaf. 

– Jag har inga ord för hur jag känner. Det är helt fantastiskt och jag är jätteglad, säger han. 

Klimatexperter varnar för svåra katastrofer för såväl människor som djur och växtliv i flera delar av världen om vi inte tar den globala uppvärmningen på allvar. 

Kungafamiljen är sedan länge mycket engagerad i miljö- och hållbarhetsfrågor, vilket märks på olika sätt. Som exempel är kronprinsessan Victoria ambassadör för FN:s globala mål för hållbar utveckling. Tidigare i år installerades solceller på Slottets tak. 

När Världsnaturfonden WWF på onsdagen prisade årets miljöhjältar fanns både kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria på plats. Pristagarna fick sina diplom av kungen, som både berömde och gratulerade dem.  

Meteorologen Per Holmgren är en av dem som prisades. Men störst intryck gjorde sannolikt 15-åriga skoleleven Luca Berardi från Lund, som fick det nya priset Årets unga miljöhjälte. 

Kämpar för utrotningshotade djur 

För trots att han bara är 15 år gammal har Luca Berardi redan hunnit göra mycket för en mer hållbar värld, bland annat i Kenya där han bodde förut.  

– När jag var åtta år gammal blev inspirerad att göra något för klimatet och miljön. Jag har alltid älskat djur och natur, och när jag förstod att vår natur var illa ute ville jag göra någonting. Jag startade en organisation som kallas YARH, Young Animal Rescue Heroes, som skapar medvetenhet om utrotningshotade djur, miljö och klimatet, säger Luca Berardi.  

Därtill han skrivit en bok, skapat musik gjort film – och engagerat sin hela skola i klimatfrågan. 

15-åringen om kungliga närvaron: "En stor ära" 

Både kungen och kronprinsessan klappade ivrigt i händerna efter 15-åringens anförande då han tackade för priset. Att de var på plats och att kungen överlämnade själva diplomet gjorde Luca Berardi extra stolt. 

– Det är en stor ära. Jag har inga ord för hur jag känner. Det är helt fantastiskt och jag är jätteglad, säger han.  

Till dem som är oroliga för klimatförändringarna säger Luca Berardi:

– Alla har möjlighet att göra mycket för vår planet. Man måste förstå att vi har vilja och makt att åstadkomma förändring. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!