Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LRF: Fasa ut fossila bränslen till 2030

LRF vill bli fossilfria redan 2030.Foto: MIKAEL GUSTAFSSON / NATURFOTOGRAFERNA/IBL
”I dag finns inte de marginalerna att lantbrukare och skogsägare kan ta de här kostnaderna helt själva”, säger LRF:s ordförande.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) vill fasa ut fossila bränslen ur lantbruket till år 2030, men organisationen säger att omställningen inte kan göras utan stöd från staten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I dag finns inte de marginalerna att lantbrukare och skogsägare kan ta de här kostnaderna helt själva utan det behövs hjälp från samhället, säger förbundsordförande Palle Borgström till radion.

Förslaget är en av sammanlagt 38 punkter LRF:s styrelse har antagit inom ramen för ett hållbarhetsprogram för ökad klimatnytta. Att fasa ut de fossila bränslena inom tio år är enligt Borgström ett sätt att förbättra konkurrenskraften, men kräver investeringar.

– Ekonomin måste stärkas för att lantbruket ska kunna göra de här omställningarna, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.