Lövins svar till Greta: ”Kan inte stå vid sidan om”

”Jag inte har funnit mycket hopp hos politiker och företag”.
MP:s språkrör Isabella Lövin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Världen står inför den sjätte massutrotningen, enligt klimatminister Isabella Lövin (MP).

Samtidigt ger hon svar till 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg som sågar politikerna för att de inte agerar.

– Vi kan inte stå vid sidan om och bara protestera. Utan vi är i regeringen för att göra så mycket vi kan och det är mitt svar till Greta Thunberg, säger hon i Sveriges radio Ekots lördagsintervju.

Världens makthavare och politiker har varit en återkommande måltavlor i talen under klimataktivisten Greta Thunbergs pågående USA-turné. 

Meningen ”How dare you”, ”Hur vågar ni”, som hon uttalade under talet i FN-högkvarteret har fått egna vingar och blivit ett mantra för de unga klimataktivisterna. 

Klimatminister Isabella Lövin om Greta Thunbergs kritik

När klimatminister Isabella Lövin gästar Ekots lördagsintervju så frågas hon ut om Greta Thunbergs kritik mot det politiska etablissemanget, att det saknar svar på hur klimatfrågan ska lösas. 

– Jag förstår ungdomarna, Greta Thunberg och andra som tycker att det här sker alldeles för långsamt. Men vill man att det ska ske snabbare så måste man rösta på partier som verkligen prioriterar miljö och klimat. Det duger inte att säga att vi inte klarar det här när vi har 4, 5, 6 av väljarna. Vi måste förstås ha fler mandat om vi ska kunna göra mer, säger Isabella Lövin. 

Lövin: ”Vi står inför den sjätte massutrotningen”

Samtidigt anser Lövin att det är mer effektivt att jobba inom det parlamentariska systemet för att kämpa mot klimatförändringarna än att bara protestera mot makthavarna. 

– Vi står inför den sjätte massutrotningen. Jag är allvarligt, på riktigt, otroligt bekymrad när jag ser siffror som att insekter minskat med 30-40 procent i skyddade områden i Tyskland under tio år. Och det här sker nu, under vår vakt. Och vi kan inte stå vid sidan och bara protestera. Utan vi är i regeringen för att göra så mycket vi kan och det är mitt svar till Greta Thunberg, säger Isabella Lövin. 

Hon luftade samtidigt en oro för delar av den utomparlamentariska klimataktivistiska rörelsen. 

– Jag är faktiskt ganska oroad för att man på en del håll kanske ifrågasätter det demokratiska systemet och tror att det kanske finns ett annat system som ska kunna fixa det här mycket snabbare. 

Isabella Lövin: ”Att det skulle vara någon slags klimatdiktatur”

Isabella Lövin får frågan vilket system det är som denna grupp skulle vilja se i stället.

– Det är ju ingen som uttalar det egentligen, men att det skulle vara någon slags klimatdiktatur pratas det om. Att läget är så pass allvarligt att vi ska göra så. Jag tror att det är en väldigt allvarlig väg att gå. Jag tror absolut att vi alla måste göra den här omställningen tillsammans och att vi alla kommer att gynnas av den. De enda som inte kommer att gynnas är oljebolagen och fossilindustrin, säger hon i Ekot

Världens mest kända miljöaktivist, svenska Greta Thunberg, har ofta använts av svenska partiledare för att stärka sina partiers profiler i klimatfrågorna. 

Klimatminister Isabella Lövin lyfte under sitt sommartal på Värmdö i augusti fram Greta Thunbergs enorma roll som galjonsfigur för att öka medvetenheten kring klimatet. 

– Man kan inte ta selfies och hylla Greta utan att vara beredd att ta tuffa historiska beslut när det gäller, även om det påverkar ekonomiska intressen. Man kan inte erkänna forskningen och situationens absoluta allvar och sedan prata om lösningar som ligger årtionden bort, eller skjuta ansvaret på andra länder. Klimatkrisen är här och nu och allas vårt ansvar. 

Här blir Greta Thunberg avbruten under sitt tal

Svensktalande kvinna ville tala med henne: ”Vi kan prata senare”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.