Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin vill förstärka polisen efter bilderna på sopbergen

Skandalen kring det brottsmisstänkta återvinningsföretaget NMT Think Pink växer. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin kommenterar miljöskandalen.
Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Isabella Lövin.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Think Pinks vd Bella Nilsson.

Efter Expressens kartläggning av återvinningsentreprenören Bella Nilssons misstänkta sopdumpning öppnar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) för att förstärka polisens utredningskapacitet.

– På miljöbrottssidan kan vi säkert behöva mer resurser , säger hon.

Återvinningsföretaget NMT Think Pink misstänks i flera års tid ha transporterat stora mängder osorterat byggavfall mellan minst sex sopstationer runtom i landet, visar Expressens granskning.

Ägaren Bella Nilsson och hennes man Thomas Nilsson sitter nu häktade misstänkta för grovt miljöbrott, och en tredje person är häktad för både grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott.

Miljö- och klimat­minister Isabella Lövin (MP) har reagerat starkt på de bilder av osorterade sopor som Expressen publicerat.

– Vi arbetar väldigt aktivt för att komma åt de här miljöbrotten. Det är verkligen förkastligt att individer och företag tjänar pengar på att dumpa avfall i naturen, säger hon.

”Kan prioritera det ännu mer”

I vintras avslöjade Expressen att stora mängder batterisopor hade dumpats på olika platser i Mellansverige. Efter det lovade Isabella Lövin att ge myndigheterna muskler att kontrollera återvinningsbranschen.

– Sedan sist har vi infört ett system för spårbarhet av miljöfarligt avfall, som kommer att träda i kraft från 1 november, och vi har också skärpt kraven på att sortera bygg- och rivningsavfall, säger hon nu.

Är miljöbrotten tillräckligt prioriterade?

– Jag tycker nog att vi kan prioritera dem ännu mer. Polisen har mycket att göra. Vi tillsätter också väldigt stora resurser till polisen och vi utbildar fler poliser. Men just på miljöbrottssidan kan vi säkert behöva mer resurser för att utreda möjliga miljöbrott. 

Kan man lita på att svensk återvinning fungerar?

– Till väldigt hög grad kan man det. Vi har väldigt bra och fungerande återvinningssystem och sophanteringssystem i Sverige jämfört med de flesta andra länder. Men det är också en verksamhet där man kan tjäna pengar, säger Isabella Lövin och fortsätter:

– Och tyvärr ser vi att det finns kriminella nätverk, organiserad brottlighet, som just riktar in sig på avfallsbranschen. Här behöver vi vara uppmärksamma och verkligen ta krafttag. Det här en brottlighet som kan påverka människors hälsa på ett väldigt allvarligt sätt och förstöra naturen.

Lövin: ”Kriminella nätverk riktar in sig på avfall”.
Polisens insatsstyrka slog till mot Nilssons återvinningsföretag Think Pink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.