Lövin: Skulle ta årtionden – då har krisen blommat ut

I dag är det fem år sedan Parisavtalet slöts – och världens länder samlas för klimatmöte i London. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin säger att vi inte kommer klara klimatmålen om vi inte gör mer.
Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Smog i kinesiska staden Shenyang.
Foto: EPA

I dag är det fem år sedan Parisavtalet slöts – och världens länder samlas för klimatmöte i London.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin vill fokusera på hur minskade utsläpp inte ska vara en uppoffring.

– Det tror jag är den nyckel som vi behöver jobba med nu. Att sätta sig och starta nya globala förhandlingar är inte det som kommer att rädda klimatet.

För precis fem år sedan enades världens länder om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader.

För att hålla pressen uppe samlas de i dag för ett digitalt klimatmöte i London, efter att toppmötet COP26 ställdes in.

Samtidigt visar rapporter att utsläppen minskar alldeles för långsamt, trots pandemin.

– Det tycker jag det här året har visat: Att vi inte kommer att klara klimatmålen bara genom att göra mindre av olika saker, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), som deltar på mötet med statsminister Stefan Lövfen.

”Då har klimatkrisen blommat ut”

Moderaterna tycker att Sverige ska driva frågan om ett globalt pris på koldioxidutsläpp. Isabella Lövin menar att det är en bra idé – i teorin.

– Då pratar vi om förhandlingar som skulle ta många årtionden och slutföra och då har klimatkrisen blommat ut i full kraft innan vi är framme, så vi måste arbeta med det vi har. 

Hon vill i stället lyfta fram ”tekniksprång”, och kallar forskning i Luleå om stål gjort på vätgas för en ”revolution”.

– Jag tror verkligen att vi kan visa med gott föredöme att det inte är en förlust för en ekonomi att ställa om. Det här skapar nya jobb och på det viset kan vi visa att det här inte är någon uppoffring. Tvärtom, det är nånting bra. Då vill andra länder följa efter.

Igår kom EU-länderna överens om att att minska utsläppen med minst 55 procent fram till 2030 i stället för 40 procent. Kina, Japan, Sydkorea och Sydafrika har också satt ett slutår för sina utsläpp.

– Det här gör ju att det blir väldigt många industrier och inte minst investerare som ser att framtida marknader, de finns i länderna som ska ställa om. Då tror jag att de mest motsträviga länderna, de får nog följa med vare sig de vill eller inte, säger Isabella Lövin.


Se mer:

Joe Bidens inställning till klimatkrisen och hur den bör hanteras skiljer sig från Donald Trump.
Fridays for Future kräver att regeringen ställer om sin politik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.