Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin pressad i SVT om Miljöpartiets vägval

Språkröret: "Det finns många bra kvinnliga företrädare som kan ta över."
MP:s Isabella Lövin meddelade tidigare i veckan att hon kommer att lämna politiken.Foto: Skärmdump / SVT
MP-språkröret Isabella Lövin i Agenda.Foto: Skärmdump / SVT

Miljöpartiet var redo att lämna regeringen i fråga om migrationspolitiken i somras – men avgående språkröret Isabella Lövin vill inte svara på om detsamma gäller för Preems utbyggnad. 

– Det kan jag inte uttala mig om nu eftersom det ligger på regeringens bord, vi måste behandla det, säger hon i SVT:s Agenda”. 

Isabella Lövin meddelade tidigare i veckan att hon avgår som språkrör för Miljöpartiet och lämnar sin ministerpost och politiken helt. Sedan dess har partiets framtid stått i fokus i debatten – och vägskälet de står inför gällande vilka frågor som ska prioriteras. 

Enligt en undersökning som DN tagit fram har MP tappat förtroendet hos många väljare i partiets stora fråga, klimatet. Från att 60 procent tyckt att partiet har bäst klimatpolitik, till endast 20 procent. 

Och inom partiet pyr ett missnöje med styret, som fick fyr ordentligt i somras när S förhandlade om migrationspolitiken utan MP. 

I en lång artikel kunde Expressens Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson berätta om hur sprickan i regeringen blev allt djupare mellan partierna – och de interna ropen inifrån MP blev allt högre. Skulle migrationen stå över klimatfrågan? 

I söndagens ”Agenda” fick Isabella Lövin frågan om partiet hotade med att lämna regeringen på grund av migrationsfrågan och svarade att man varit tydlig med att Miljöpartiet inte accepterar att politik görs upp utan partiet. 

”Emot alla principer”

På frågan om partiet var redo att lämna regeringen svarade Lövin:

– Självklart är vi det. Om vår regeringspartner gör nåt som inte är i linje med någonting vi står bakom, det är emot alla principer för en koalitionsregering. 

Samtidigt vill hon inte svara på om partiet är berett att lämna regeringen om Preem får igenom sitt förslag om att utveckla oljeraffinaderiet i Lysekil – en utveckling som skulle göra Preem till Sveriges största aktör när det kommer till koldioxidutsläpp. 

Lövin säger att det är viktigt, och att det är därför MP lyft frågan till regeringen.

– De här frågorna är väldigt viktiga, det handlar om asylrätten, klimatkrisen, det handlar om mänsklighetens överlevnad – men jag ser inte just nu att det handlar om att vi ska lämna regeringen. Vi använder tillfället med lagstiftningen till att se om man kan ge en tillåtlighet till en så här stor utbyggnad som skulle öka utsläppen, säger Isabella Lövin i ”Agenda”.

Se också:

Då förlorade hon greppet om partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.