Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin om Kinas utsläpp: ”Ingen som blundar för det”

I spelaren ovan får du en snabb och enkel förklaring till vad Parisavtalet artikel 6 är för något.
Isabella Lövin vill visa att omställningen är möjlig under FN:s klimatmöte i Madrid.Foto: OLLE SPORRONG
EU diskuterar koldioxidtullar för länder som inte har ett eget pris på utsläpp, vilket exempelvis skulle kunna drabba Kina.Foto: SAM MCNEIL / AP TT NYHETSBYRÅN

Politikerna har anlänt till Madrid och klimatförhandlingarna går nu in i skarpt läge.

Utsläppsjättarna USA och Kina präglar stämningen på COP25 – men Isabella Lövin (MP) väljer att se positivt på utvecklingen.

– Jag tror att Kina kan göra omställningen mycket snabbare än de själva säger i dag, säger klimatministern. 

Greta Thunbergs förväntningar på klimatmötet COP25 i Madrid är låga. Till Dagens Nyheter säger klimataktivisten att politikerna ”kommer vara jättestolta när mötet är slut – men det kommer inte leda till någonting”.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin, som är på plats vid toppmötet, håller inte med.

– Jag vet inte om hon har rätt i att politikerna kommer att vara väldigt stolta när det här är slut. Det är egentligen inga stora beslut på agendan, förutom det som handlar om regelboken för artikel 6 som vi inte blev klara med i Katowice. De stora besluten ska komma först nästa år, säger Isabella Lövin.

– Sedan tycker jag inte att man ska dra alla politiker över en kam. Det kanske finns dem som försöker ge sken av att vi gör stora framsteg, men andra politiker, som jag och många fler, är väldigt oroade över att vi inte kan ta tillräckligt snabba steg framåt för att avveckla vårt beroende av fossila bränslen.

Klimatmötet präglas av USA-valet

På tisdagen inleds den sista delen av mötet, då politikerna tar över förhandlingarna. 

Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie säger att han hade hoppats komma längre när politikerna nu anländer. Hur pressat är läget den här veckan?

– Det har varit en långsam takt förra veckan. Jag ser det som min stora uppgift att få fram känslan av att vi behöver ställa om. Det är ingen uppoffring, utan vår räddning.

Stämningen på FN-mötet i Madrid har präglats mycket av att USA snart kan lämna Parisavtalet, enligt Isabella Lövin.

– Det finns en stor osäkerhet kring hur klimatmötet blir i november nästa år, eftersom presidentvalet är bara några veckor innan det börjar. En effekt av det är att man i stället för Parisavtalet börjat prata mer om klimatkonventionen i stort, där USA fortsätter vara en part.

Isabella Lövin om Kina: ”Ingen som blundar”

En annan storspelare i klimatförhandlingarna är Kina, som trots USA:s besked meddelat att man stannar i Parisavtalet. Samtidigt har landet sagt att de kommer öka sina utsläpp de närmsta 10 åren – först 2030 ska de nå en topp och sedan börja minska utsläppen.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP), som också varit på klimatmötet, säger till Aftonbladet att EU och resten av världen är naiva i sin syn på Kina när det gäller klimatfrågan.

Isabella Lövin uttalar sig mer försiktigt om landet, som står för omkring 30 procent av de globala utsläppen.

– Kina har haft en exceptionell ekonomisk utveckling de senaste 20 åren och har lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom. Vi förväntar oss att man kan jobba tillsammans för att gå bort från fossila bränslen. I Kina har man redan utsläppshandelsystem i många regioner, och med rätt prissättning på kol blir det mer lönsamt att investera i förnybar energi. Då tror jag att Kina kan göra omställningen mycket snabbare än de själva säger i dag, säger Isabella Lövin.

Men att vi är naiva i synen på Kina skriver du inte under på?

– Nej, jag tycker att det är tydligt hur det ser ut. Det är ingen som blundar för det.

EU diskuterar koldioxidtullar

EU diskuterar just nu hur man kan skapa bättre förutsättningar för inhemsk industri att konkurrera, när Kinas produkter är så billiga att importera.

– Det finns ett förslag från Ursula von der Leyen (EU-kommissionens nya ordförande, reds anm) och EU kring koldioxidtullar, där de som inte har ett pris på sina utsläpp kommer att behöva betala en avgift om att få sälja sina varor på EU:s marknad. Det skulle drabba regioner i Kina som inte har ett pris på utsläpp men även USA i det läget de lämnar Parisavtalet. 

På tisdagseftermiddagen rapporterar Sveriges radio att flera länder som inte vill redovisa sina utsläpp – exempelvis Kina och Indien – har lyckats skjuta upp frågan om insyn och transparens till nästa års klimatmöte i Glasgow.

Enligt Isabella Lövin innebär det ett bakslag för Parisavtalet. Hon anser att beslutet hänger ihop med att USA är på väg att lämna – och att flera nationer vill gå tillbaka till en uppdelning mellan utvecklingsländer och industrialiserade länder när det kommer till åtaganden.

”Greta har enormt hög press på sig”

Greta Thunberg är också i Madrid och följs av ett stort pressuppbåd var hon än går. Efter en lång och mödosam resa ska hon tala inför politikerna på onsdag.

Kommer hennes närvaro att göra en betydande skillnad?

– Ja, absolut. Hela ungdomsrörelsen och de massiva demonstrationerna vi ser över hela världen har en stor betydelse. Det är en väldig viktig signal. Det är ett allvarligt och moraliskt budskap som ungdomarna ger till världens ledare i dag. Vilken rätt har de att riskera hela planetens framtid genom att inte våga göra tillräckliga åtgärder här och nu? Jag är säker på att deras röster gör skillnad, säger Isabella Lövin. 

– Men apropå att vara naiv, så ska man inte vara naiv. Det finns länder som har väldigt starka intressen i fossila bränslen, som inte vill att vi skyndar på omställningen. Det finns tydliga kartläggningar som visar att de planerade utvinningarna av fossila bränslen överstiger 1,5-gradersmålet med 120 procent. Om allt det utvinns i olika länder har vi absolut inte en chans att genomföra Parisavtalet. Då är vi över 3 grader. Det är totalt oacceptabelt.

Isabella Lövin har själv inga inplanerade möten med den unga klimataktivisten.

– Det knackar ganska ofta på dörren till svenska delegationens lilla rum här i Madrid, och folk undrar hur man kommer i kontakt med Greta. Hon har så enormt hög press på sig av alla som vill träffa henne. Jag har all förståelse för att hon behöver vara i fred och välja de tillfällen när hon vill framträda. 

Isabella Lövins klimatsvar – på tre minuter:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.