Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin kallas till KU – ska förklara Preem-mejlen

Isabella Lövin om Preems beslut gällande oljeraffinaderiet i Lysekil.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Konstitutionsutskottet, KU, har beslutat att granska de mejl som skickats mellan klimatminister Isabella Lövins (MP) statssekreterare och Preems vd, som Expressen avslöjat. 

Isabella Lövin kallas till KU nu på tisdag.

– Det är viktigt att veta hur beslut fattas och på vilka grunder som politiken utformas, säger Jessica Rosencrantz (M).

torsdagen var Isabella Lövin i miljöutskottet för att svara på frågor om de mejl som hennes statssekreterare Eva Svedling skickat till Preems vd.

– Jag ställde frågor om de kontakter som varit mellan Preem och departementet, och raka frågor om regeringen utformat sin politik för att få dem att dra tillbaka sin ansökan, säger Jessica Rosencratnz, klimatpolitisk talesperson för Moderaterna. 

Nu lyfter konstitutionsutskottet, KU, in mejlkontakterna och mötena mellan departementet och Preem i sin pågående granskning av ärendet, som handlar om varför regeringen tog över Preem-ärendet så sent. 

– KU har nu tagit beslut om att utvidga granskningen till att omfatta både möten mejl som varit mellan departementet och Preem, säger Jessica Rosencrantz. 

Lövins sekreterare: ”Bra om ni hejar på”

Det var Expressen som avslöjade kontakterna mellan miljödepartementet och Preem kort före bolagets överraskande beslut att inte bygga ut raffinaderiet i Lysekil, som skulle ta bort svavlet den tjockolja som oljejätten inte längre kunde sälja. 

Preems vd Magnus Heimburg hade från augusti, på eget initiativ, två möten med klimatminister Isabella Lövins statssekreterare Eva Svedling. 

Statssekreteraren informerade i mejl den 10 och 11 september honom om kommande, men ännu hemliga, satsningar i budgeten:

”Ytterligare goda nyheter, bra om ni hejar på (efter publicering så klart): 

I kväll klockan 21.00 presenteras satsning på statliga kreditgarantier för stora investeringar i Sverige, som bidrar till att nå målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket. 50 miljarder på tre år!”

Mejl från Isabella Lövins statssekreterare Eva Svedling.

Preems drag två veckor efter mejlen

Preems vd svarade 20 minuter senare:

”Tack för det väldigt positiva beskedet.”

Därefter har Preem, i en intervju med Dagens industri, visat intresse för de gröna kreditgarantierna.

Bara två veckor efter mejlväxlingen drog Preem tillbaka sin ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. 

KU:s uppdrag är att granska om regeringen och ministrarna följer de regler som ska följas.

En vinst för Miljöpartiet att Preem drar tillbaka ansökan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.