Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lövin: Därför strandar klimatförhandlingarna

Artikel 6 är den enda delen i Parisavtalets regelbok som inte är färdigförhandlad.
Isabella Lövin.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

De stora frågorna under klimatförhandlingarna i Madrid är fortfarande olösta. 

Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) berättar för Expressen att de nu tragglar texter fram och tillbaka – ministrar medlar – men att det finns en stor misstro länder emellan som försvårar förhandlingarna. 

– Jag känner mig väldigt frustrerad. Det är så mycket fokus på vem som orsakat klimatkrisen och hur bördan ska fördelas i stället för att blicka framåt. 

När Expressen når Isabella Lövin har hon precis kommit ut från ett möte med Kina.

– De två viktigaste frågorna är fortfarande olösta – den högre ambitionsnivån länder behöver sätta för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och långt under två grader samt Artikel 6 (om hur länder kan samarbeta för att minska de globala utsläppen, reds anm.). Det vi har kommit överens om hittills är exempelvis skrivningar om jämställdhet och ursprungsbefolkningars rättigheter. 

Hon berättar att de texter som ministrarna fick i förmiddags är väldigt oklara. 

– Man har suttit och tragglat texter fram och tillbaka och ministrarna är inne och försöker medla. Det är helt avgörande av vi ska kunna uttrycka för hela världen som tittar på, för alla barn och ungdomar, att det finns en stark skrivning med ökade ambitioner och hur länderna ska redovisa dessa så att det inte finns kryphål och risk för dubbelbokföring. Annars har vi inga möjligheter att kontrollera att det inte sker och bara blir fina ord på ett papper, säger Isabella Lövin.

Känner du dig uppgiven?

– Jag känner mig väldigt frustrerad. Världen har halkat tillbaka i den misstänksamhet och de två läger som fanns innan Parisavtalet kom till. Vi har pratat om Parisavtalet som en positiv själ som markerade en ny start för klimatarbetet i världen där alla länder skrivit under. Nu vill flera länder gå tillbaka till uppdelningen som fanns på 1990-talet om industri- och utvecklingsländer och de som anser sig vara utvecklingsländer som ska ha mindre rapporteringskrav på sig. Där står striden nu. 

Hon förklarar att det inom klimatkonventionen som funnits sedan 1990-talet delade upp världens länder i två läger och att Sverige och EU absolut inte vill hamna där igen. 

– Det är väldigt olyckligt. I stort sett ska alla i Parisavtalet leva upp till samma regler, sedan finns det länder med särskilda behov och som drabbas av klimatförändringarna på olika sätt. Världen har förändrats och det är inte rimligt att länder som Kina och Indien och andra stora utsläppsländer ska ha flexibla och frivilliga krav. 

Isabella Lövin berättar att hon i mötet med Kina alldeles nyss var tydlig med att det är helt avgörande att inte man inte tillåter dubbelbokföring av utsläpp och frivillig rapportering. 

Vilken roll spelar USA?

– Det är lite olika i olika frågor. Gällande Artikel 6 om redovisning vill USA ha samma strikta regler som EU – att inte tillåta någon att fuska. Det är bra, men det är dåligt att USA vill lämna Parisavtalet. Många länder känner att det är orättvist att ett så stort utsläppsland inte ska ta sitt ansvar.  

Det har kommit många tunga rapporter som visar enorma skillnader mellan en global temperaturökning på 1,5 och 2 grader. Diskuterar ni fortfarande 2 grader?

– De flesta delegationer pratar om de katastrofala klimatförändringar vi ser redan nu och många refererar till dem vi kommer få se i framtiden. Men jag kan inte säga att det påverkar positionera i förhandlingarna. Man tar rygg på USA som lämnar Parisavtalet – och om inte de tar ansvar vill man se om sitt eget hus. Vissa länder resonerar så, men EU gör det inte. Beslutet om att vi i EU inte ska ha några netto nollutsläpp år 2050 har varit det mest betydelsefulla här – vi är en stor ekonomi som tar ledartröjan och visar på möjligheter. 

Vad är det viktigaste för att föra förhandlingarna framåt?

– Att vi som globalt samfund går samman och blickar framåt för att få bort fossila bränslen. Om vi misslyckas är vi alla förlorare.

Vad händer nu i eftermiddag, kväll och natt?

– Vi har just nu en vadslagning i den svenska delegationen om när vi är klara. De flesta gissar på lördag kväll. Men det kan dröja hela helgen i värsta fall. Tidigast någon gång i natt skulle jag tro. 

Alice Bah Kuhnke: ”Många är oerhört frustrerade”

Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) har redan lämnat mötet. Hon berättar dock att dagarna på plats lett till en stor besvikelse.

– Många är oerhört frustrerade och bedrövade över det faktum att det finns ett antal länder som med tydlighet är motvalls, som gör allt för att behöva göra så lite som möjligt för planeten och kommande generationer, säger hon.

Miljöpartisten delar Isabella Lövins bild om att länder så som Braslien och USA dragit ut på förhandlingarna utan annat skäl än att sinka processen. Därtill menar hon att vissa länder uppvisar en problematisk dubbelmoral.

– Man framhäver vikten av att lyssna till de unga och människorna som gått ut på gatorna för att de är oroliga för vår framtid. Men sedan, när man sitter själva runt förhandlingsbordet, visar man med passivitet eller med oförmåga att kompromissa att man inte är beredd att göra det som krävs, säger Alice Bah Kuhnke.

Samtidigt ser hon vissa ljuspunkter, i synnerhet när det kommer till det nya jämställdhetsstycket. Det fokuserar på bland annat kvinnors och ursprungsbefolkningarna rättigheter i det fortsatta arbetet.

– Det kommer att vara oerhört betydelsefullt när arbetet nu börjar nästa år.

Trots hindren som finns nu – finns det hopp för att kunna klara av de klimatkrav som lagts fram inom Parisavtalet?

– Jag har definitivt inte gett upp, men det är tyvärr mycket som ser mörkt ut. Det gör ont att säga det, men så är det. 

Dagens toppnyheter – utrikes

Här är några av dagens största utrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.