Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg har löst resa – seglar till klimatmöte i Madrid

Greta Thunberg ska segla över Atlanten.
Greta Thunberg.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har löst transport till klimatmötet COP25 i Madrid. 

För andra gången på några månader ska hon nu korsa Atlanten i segelbåt – denna gång tillsammans med ett Youtube-par från Australien som svarat på hennes nödrop. 

Oroligheterna i Chile tvingade fram en flytt av klimattoppmötet COP25 – från en kontinent till en annan. Mötet ska i stället hållas i Madrid 2-13 december. 

För Greta Thunberg innebar detta något av en besvärlig omständighet. Miljökämpens ursprungliga plan var att resa ner till Sydamerika från USA, där hon just nu turnerar och framträder vid olika klimatstrejker och evenemang. 

När mötet flyttades gick hon ut på sina sociala medier och vädjade om hjälp att ta sig till Spanien på miljövänlig väg. 

”Eftersom COP25 officiellt har flyttats från Santiago till Madrid behöver jag lite hjälp. Det visar sig att jag har rest runt halva världen åt fel håll. Nu behöver jag hitta ett sätt att resa över Atlanten i november... Om någon kan hjälpa till med att hitta ett färdmedel skulle jag bli mycket tacksam”, skrev Greta Thunberg på Instagram.

Nu har Thunberg hittat en lösning. Två australier och en kvinna från England har tagit på sig uppgiften att ledsaga 16-åringen. 

Youtube-par äger Gretas nya båt

I augusti anlände hon till New York efter en två veckor lång seglats över Atlanten. Då seglade hon med ett sällskap på en båt ägd av Yacht Club de Monaco. Nu inleder hon hemresan på onsdagen på en ny segelbåt: Katamaranen La Vagabonde.

”Så nöjd att jag kan säga att jag förhoppningsvis kommer till COP25 i Madrid. Jag har blivit erbjuden skjuts från Virginia på den 48 fot stora katamaranen La Vagabonde”, skriver Thunberg. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1194389911639642115

Personerna som äger båten är den australiska Youtube-profilen Riley Whitelum. På sitt konto med över 1,1 miljoner prenumeranter, lägger han och hustron Elayna Carausu upp filmer från sina seglingsresor. 

https://www.youtube.com/watch?v=BniHlJBMC6w&feature=emb_logo

De bor, tillsammans med sin bebis, på segelbåten. Och båten har både värme, solpaneler och en vattenturbin. 

Vi är ett australiskt par som dokumenterar vår seglingsresa över världen, trots att vi inte har någon seglingserfarenhet”, skriver paret på sin hemsida. 

”Såg Gretas rop på hjälp”

Det var inte helt lätt att hitta någon som ville korsa Atlanten till havs i november. När Greta Thunberg la ut sin efterlysning efter skjuts på sociala medier den 1 november, fick hon på grund av årstiden endast ett fåtal svar.

Men bland svaren fanns Riley Whitelum, som skrev till klimataktivisten tre dagar senare. 

– Vi såg Gretas rop på hjälp och bestämde oss för att erbjuda vårt stöd, för vi känner med hennes syfte. Jag brukar jobba på oljeriggar men är väldigt glad över att nu kunna leva mitt liv på en segelbåt och flytta mitt hem med vindens kraft, säger Whitelum i ett pressmeddelande.

https://twitter.com/Sailing_LaVaga/status/1191442943581859848

Totalt är de sex personer som nu ska segla över Atlanten: Förutom Greta, Youtube-paret och deras son följer även Gretas pappa Svante Thunberg med. Eftersom Youtube-paret inte har någon professionell seglingserfarenhet följer även den brittiska professionella seglaren Nikki Henderson med på resan. 

– Det var en ära att bli tillfrågade att hjälpa henne segla tillbaka till Europa. Havet är mitt kontor, mitt levebröd. Möjligheten att vara en del av hennes uppdrag att rädda naturen är ett privilegium, säger hon i pressmeddelandet. 

Resan beräknas ta ungefär tre veckor, beroende på väderleken. 

LÄS MER: Greta Thunbergs år – från ensam skolstrejk till FN 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.