Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”Landsbygden är inte klimatförnekare”

Liberalernas partiledare går emot regeringen om snabbtåg.
Sabuni (L) anser att bensinpriset är för högt.
Foto: SVT
Stefan Löfven tycker att landsbygdsbor utmålas som klimatförnekare.
Foto: SVT

Att bensinskatten splittrar regeringssamarbetet blev tydligt under partiledardebatten i SVT:s ”Agenda”.

C och L vill sänka bränslekostnaderna – medan MP och S står bakom höjningen.

– Människor på landsbygden är inte klimatförnekare, de förstår att vi måste bort med det fossila, säger Stefan Löfven (S).

I höstbudgeten lyckades S, MP, C och L få till en kompromiss om bensinskatten, som innebär att överindexeringen återinförs medan skatten sänks för att kompensera för ökad inblandning av biodrivmedel. Ändå höjs bensinpriset på grund av inflation och omvärldsfaktorer. 

– Miljöpartiet hade gärna sett att vi höjde skatten mer. Vi kan inte bara göra det, vi måste investera i nya höghastighetsjärnvägar och byta ut bränslet så det är 100 procent förnybart, säger Per Bolund (MP) under debatten i ”Agenda”.

Nyamko Sabuni (L) anser att bensinskatten ”redan är för dyr”. 

– För många finns inga alternativ än bil. Därför är det viktigt att vi ställer om snabbt mot elektrifiering, säger L-ledaren och argumenterar för att ju fler som köper elbilar desto billigare blir de att köpa.

”Landsbygden är inte klimatförnekare”

Annie Lööf (C) höll med om att många är beroende av bilen. 

– Det är orimligt att människor i glesbygd och landsbygd ska betala hela notan i gröna omställningen, säger hon.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill se en kraftigt sänkt bensinskatt. Jimmie Åkesson sa att folk på landsbygden tvingas ”åka bussar som inte finns” när bränslepriserna stiger.

Stefan Löfven svarade att även boende i landsbygd och glesbygd är ”beroende av ett bra klimat – och vill vara med i omställningen.”

– Människor på landsbygden är inte klimatförnekare, de förstår att vi måste bort med det fossila, säger statsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.