Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart: Hon blir historisk – efter klimatlöftet för EU

Det här är Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen i Europaparlamentet i dag. Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Europa kan bli klimatneutralt i framtiden. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inför valet av ny kommissionsordförande lovade Ursula von der Leyen ett nytt klimatpaket för Europa under sina 100 första dagar om hon blev vald, enligt AFP. 

Paketet skulle sträva efter en klimatneutral kontinent till 2050. 

Nu är det upp till bevis – under tisdagskvällen stod det klart att von der Leyen godkänts som ny kommissionsordförande. 

Tycker du att Europa ska vara klimatneutralt?

Ursula von der Leyen, vars hjärtefrågor är jämställdhet och klimatkamp, har valts till ny ordförande i EU-kommissionen.  

– Jag kommer att lägga fram ett klimatpaket [green deal] för Europa under mina 100 första dagar i tjänsten. Jag kommer att lägga fram den första europeiska klimatlagen någonsin som kommer att göra 2050 års mål till lag, sa Ursula von der Leyen under tisdagens debatt inför EU-parlamentet i Strasbourg, enligt AFP.

I sitt tal tog den 60-åriga tyska försvarsministern och sjubarnsmodern även upp jämställdheten när hon inledde dagens debatt inför EU-parlamentet i Strasbourg. 

– För 40 år sedan valdes EU-parlamentets första talman, Simone Veil, och lade fram sin vision om EU. Det är tack vare henne som jag kan göra samma sak. Och det är med stolthet jag kan säga att äntligen är en kvinna nominerad till posten som ordförande i EU-kommissionen, sa von der Leyen i Strasbourg, skriver TT.

Hans Dahlgren om valet av Ursula von der Leyen

Hon vill också ha nya tag när det gäller asyl och migration.

– Till havs är det en plikt att rädda liv. Vi behöver solidaritet. Vi behöver en ny sorts ansvarsfördelning, säger hon enligt TT.

Stöttas av M och KD

När EU-ländernas- stats- och regeringschefer inte kunde enas om någon av de kandidater som föreslagits i förhand presenterades en paketlösning med kristdemokraten von der Leyen som kommissionsbas, socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans och liberala danska Margrethe Vestager som närmaste medhjälpare under sig i kommissionen.

Svenska Moderaterna och Kristdemokraterna har gett sitt stöd till den tyska försvarsministern.

”Vi moderater kommer inte hålla med en kommission ledd av von der Leyen i alla frågor. Men vi menar att hon har bäst möjlighet att leda en kommission som svarar på de utmaningar Europa står inför”, säger Moderaternas fyra ledamöter i ett gemensamt debattinlägg på nyhetssajten Europaportalen.se.

Vänstern, de gröna och Socialdemokraterna i EU-parlamentet har varit mer skeptiska till valet. 

På tisdagskvällen röstades det i EU-parlamentet. Ursula von der Leyen behövde få en majoritet av de 751 EU-parlamentarikerna för att utses till ny kommissionsordförande.

Vid 18-tiden på tisdagen uppgav S-gruppen i EU-parlamentet på sin Twitter att de ger von der Leyen sitt stöd, vilket betyder att hon fick en majoritet bakom sig, och runt klockan 19.30 stod det klart att hon får posten. 

EU-ministern: ”Inte ett självklart val”

EU-minister Hans Dahlgren säger till Expressen TV att det inte var självklart att von der Leyen skulle få den tunga tjänsten. 

– Det fanns en del spekulationer om att hon inte hade tillräckligt mycket stöd och skulle det gå att få den majoritet som behövs så skulle man hitta ett sätt framåt eller inte. 

Han berättar även att tyskan har krävande arbetsdagar bakom sig. 

– Hon har haft intensiva möten med de olika partigrupperna de senaste dagarna och en del skriftväxling. Idag på förmiddagen när hon framträdde i parlamentet så presenterade hon ett slags politiskt program för hur hon vill att arbetet ska gå vidare de kommande fem åren, säger Dahlgren och fortsätter:  

– Det har väl bidragit till att det skapats klarhet så att man nu har en vald ordförande i EU-kommissionen. 

Ursula von der Leyen är ny ordförande för EU-kommissionen