Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livet på jordens varmaste plats: ”Värmen och isoleringen tuffast”

Möt de boende i Death Valley.
Vid Badwater Basin i Death Valley, , den lägsta punkten i hela USA med 86 meter under havsnivån, går värmen rakt genom skorna när man går över de vita saltslätterna.
Foto: JOEL MARKLUND

KALIFORNIEN. I Death Valley i USA blir det lika varmt som inuti en tillagad köttbit. 

Här har flera värmerekord slagits, som mest har det varit 56,7 grader. 

De få som bor i Death Valley har anpassat sig till värmen – de rastar hunden mitt i natten, tittar på dvd:er i stället för Netflix och bakar kakor under vindrutan i bilen.

– Jag älskar att bo här för vi får se något vackert varje gång vi går ut. Men det blir varmare och varmare och jag oroar mig för klimatförändringarna, säger Lindsey Yarbrough, 38, som bor i Death Valley tillsammans med sin man och 15 månader gamla dottern Mazie. 

Det första som möter besökaren i Death Valley: Tystnaden. Ökenlandskapet breder ut sig utanför bilfönstret med öken, berg och kullar och färger som skiftar i olika nyanser beroende på vilken tid på dygnet det är och hur solen ligger på. Vidsträckta berg i brunt, lila, grått och guld ramar in vyerna. En oväntad grönska förekommer ibland i förgrunden och plötsligt åker man förbi sanddyner. Svarta fåglar flaxar tyst med vingarna. 

På vägarna i Death Valley – som tar timmar att korsa – ligger ökenlandskapet huvudsakligen öde. Bara då och då dyker andra bilar upp.
Foto: JOEL MARKLUND

Vid skylten som markerar nationalparken Death Valleys början stannar då och då en bil till och vevar ner rutan för att ta en bild. De långa raksträckorna på vägen är mestadels öde, och det går att ana på långt håll att en bil är på väg. Ibland är det enda man hör ljudet från bilplåten som knastrar i värmen.

Allt över 48 grader är tufft

Det officiella värmerekordet på jorden uppmättes redan 1913 – då var det 56,7 grader i Death Valley. Sommaren 2020 gick temperaturmätaren upp till 54,4 grader på platsen, och i somras uppmättes samma temperatur. 

Tystnaden vilar över välkomstskylten till nationalparken.
Foto: JOEL MARKLUND
https://datawrapper.dwcdn.net/Kpilr/2/

Den här dagen är det 42 grader, en ”skön” dag enligt de boende.

– Allt över 48 grader är tufft. Det finns många varma platser i världen, men det folk inte vet om Death Valley är att temperaturen till skillnad från på andra ställen inte går ner under natten, det kan fortfarande vara närmare 40 grader även då, säger Lindsey Yarbrough.  

Familjen Yarbrough har speciella paraplyer som skyddar mot solen.
Foto: JOEL MARKLUND

Matthew Yarbrough, 34, och Lindsey Yarbrough, 38, bor i Death Valley tillsammans med sin 15 månader gamla dotter Mazie, hunden Gypsum och katten Zeerka. Matthew Yarbrough arbetar i parken och är volontäransvarig. Varje natt på sommaren turas paret om: en av dem stannar hemma med Mazie, en av dem går ut med Gypsum innan solen gått upp.

– Gypsum tolererar värmen mycket bättre än vi gör. Men det största problemet för våra djur är värmen från marken, den bränner deras tassar, säger Lindsey Yarbrough.

För att ge katten Zeerka lite fysisk aktivitet de dagar hon inte klarar att gå ut har de en laserpekare som de riktar mot olika platser i lägenheten och som katten springer efter. I Death Valley får man ta till olika medel för att klara vardagen – på sommaren går de flesta inte ut mellan nio på morgonen och sex på kvällen, om de inte måste. 

Dagens varmaste timmar tillbringar familjen Yarbrough främst inomhus.
Foto: JOEL MARKLUND
På uteplatsen hos familjen Yarbrough skyddar taket mot solen och det finns plats för lek.
Foto: JOEL MARKLUND
Familjen Yarbrough bor på Old Ghost Road.
Foto: JOEL MARKLUND

Och de boende har lärt sig av sina misstag: Lindsey Yarbroughs cd-fodral smälte i bilen, och Matthew Yarbrough har erfarit hur dumt det är att stoppa en chokladbit i byxfickan.

Death Valley är lika stort som delstaten Connecticut eller halva Belgien, och de senaste årens värmerekord skapar oro inför framtiden. 

Familjen Yarbrough försöker själva att leva hållbart, till exempel genom att använda tygblöjor till Mazie och inte åka och handla oftare än nödvändigt. 

– Klimatförändringarna är något vi hanterar varje dag och försöker att utbilda besökare kring. Vi är medvetna om det men pratar inte för mycket om det hemma efter jobbet. Det de flesta inte inser är att det på högre havsnivåer i Death Valley finns berg, skog och djur som inte skulle överleva en uppvärmning, säger Matthew Yarbrough.

Den extrema värmen innebär en fara för turister som ger sig ut. Varje år dör personer i Death Valley.
Foto: JOEL MARKLUND

Familjen Yarbrough bor på Old Ghost Road, en väg med ett fåtal hus. När familjen flyttade dit från Los Angeles och Lindsey skulle ringa och adressändra trodde folk att hon skämtade.

De tre små bebodda samhällena i Death Valley – Cow Creek, Stovepipe Wells och Timbisha Shoshone Village – ligger öde mitt på dagen, ingen är ute i värmen.

– Värmen och isoleringen är det tuffaste här. För mig som nybliven mamma har det bitvis varit svårt, men det finns många fördelar också. Alla känner varandra och tar hand om varandra, och jag behöver inte oroa mig för att Mazie ska träffa en främling på gatan för det finns inga främlingar här, säger Lindsey Yarbrough.

Vid Badwater Basin, 86 meter under havet, känns värmen genom skorna.
Foto: JOEL MARKLUND

Under de övriga årstiderna är det sociala livet större i Death Valley. Paret Yarbrough har till exempel skaffat en projektor och visar filmer på sin husfasad på vintern, då det blir omkring 26 grader på kvällen.

En del tycker att vi måste vara galna som bosatt oss här

Internet är en bristvara, det enda alternativet är satellit vilket är långsamt och väderberoende. Att strömma film och serier får man glömma, många lånar därför dvd:er i det lilla bibliotek som har öppet två timmar i veckan. Närmaste mataffär finns en timmes bilfärd bort – familjen Yarbrough åker och handlar var tredje vecka och fyller den stora frys som de köpt. De ska också prova att odla egna tomater, morötter och zucchini, men det är svårt för plantor att överleva i värmen.

– En del tycker att vi måste vara galna som bosatt oss här. Men det är så mycket liv här, och så mycket vacker natur. Åtta månader om året är det behagligt och vackert och mycket att se och göra, säger Matthew Yarbrough.

Familjen går på hike en gång i veckan, med Mazie i bärsele. Paret träffades i Alaska, och föredrar värmen.

– Om man jämför minus 28 och plus 48 grader så är det helt klart lättare att anpassa sig till värmen, säger Matthew Yarbrough. 

Vid Badwater Basin i Death Valley, den lägsta punkten i hela USA med 86 meter under havsnivån, går värmen rakt genom skorna när man går över de vita saltslätterna.
Foto: JOEL MARKLUND
En skylt varnar för den extrema värmen.
Foto: JOEL MARKLUND

Värmen i Death Valley kommer inte bara från solen och känns i luften; den bränner också under fötterna. Vid Badwater Basin, den lägsta punkten i hela USA med 86 meter under havsnivån, går värmen rakt genom skorna när man går över de vita saltslätterna.

Att stå i solen gör att kroppen värms upp snabbt och starkt, det bästa är att ha på sig kläder som andas men täcker majoriteten hudpartier. Familjen Yarbrough använder inte solkräm, utan hattar och speciella paraplyer som skyddar mot solen.

Häromveckan fick jag åka själv och hämta upp två lik, det var turister som underskattat hettan

De starka reflektionerna gör det svårt att titta utan solglasögon, det är otroligt ljust i Death Valley under dagen. 

Här och där står bilar parkerade, turister har begett sig ut på vandring. Något som ibland slutar i tragedi.

– Häromveckan fick jag åka själv och hämta upp två lik, det var turister som underskattat hettan. I genomsnitt sex gånger per år dör någon i Death Valley, säger Jeanette Jurado, så kallad park ranger med en arbetsledande funktion.

Jeanette Jurado, så kallad park ranger, älskar värmen i Death Valley.
Foto: JOEL MARKLUND

När vi går över den spruckna, torra lervällingen krackelerar ytan och vi sjunker ner ett par centimeter vid varje steg. Jeanette pekar på hjulspår, det är någon som begett sig ut i landskapet bortanför den asfalterade vägen. Spåren kommer att finnas kvar i väldigt många år.

– Det är varmt här, det råder ingen tvekan om det. Men jag älskar värmen, solen, ökenlandskapet. Jag växte upp i Midwest med sjöar och träd och vatten, för mig är det ögonöppnande hur mycket jag älskar ökenlandskap. Värmen är underbar, säger Jeanette Jurado.

Hon lyser upp när hon får prata om Death Valley och sätter stolt på sig hatten med parkens emblem på.

– Man anpassar sig. Vi går inte ut under de varmaste timmarna på dagen, om vi inte måste. Vi är inne med AC så mycket vi kan. Om det är över 48 grader gör vi bara det absolut nödvändiga utomhus. Jag känner mig inte begränsad, men kan göra det mesta med vissa anpassningar.

Jeanette Jurados uniform med parkens emblem.
Foto: JOEL MARKLUND

Det finns till exempel en löparklubb i Death Valley som springer klockan fem på morgonen året runt. En del ger sig också ut mitt på dagen för att öva upp kroppen inför eventuella nödsituationer. Ultramaratonet Badwater 135 går också genom parken. När väderprognosen förutspår en eventuell rekorddag blir alla på kontoret exalterade, enligt Jeanette Jurado. 

– Sommaren är varm, det kommer man inte ifrån, men vi som jobbar här uppskattar det och hur roligt det är att bo på en av jordens varmaste platser. Vissa testar sina kulinariska kunskaper i bilarna och har till exempel bakat cookies, efter några timmar är de bakade och ätbara. Och vid potentiella rekorddagar samlas folk vid termometern och ser den ticka uppåt.

Marken i Death Valley.
Foto: JOEL MARKLUND

Men det roliga har också en baksida: allt fler rekord görs och det är inte längre lika ovanligt att temperaturen i Death Valley motsvarar innertemperaturen i en köttbit som är tillagad rare.

– Jag önskar att jag kunde förutsäga framtiden och vad som ska hända. De senaste 15 åren har vi haft nio av de tio varmaste somrarna här, och vi slår hela tiden nya vecko- eller månadsrekord. Det ska bli intressant att se hur landskapet här klarar sig om det blir ännu varmare. 

”Jag blir alltid överraskad över besökare som ringer 112 för att de inte vet hur de ska byta ett bildäck”, säger Jeanette Jurado.
Foto: JOEL MARKLUND

Värmeökningen har också praktiska problem: vattenledningar brister och bilbatterier dör. Jeanette Jurado är alltid redo att laga trasiga bildäck åt sig själv eller andra.

– Man lär sig att vara förberedd. Jag blir alltid överraskad över besökare som ringer 112 för att de inte vet hur de ska byta ett bildäck. De flesta här är beredda med verktyg, mat och vatten. Och om jag ska någonstans vet min man var jag är, och ska jag långt ut vet vänner att de ska larma efter hjälp om jag inte hört av mig efter en viss tid, säger Jeanette Jurado.

När hon ska hissa flaggan vid besökscentret på morgonen använder hon handskar för att inte bränna händerna på repet.

Skuggan är en bristvara i Death Valley och ständigt eftertraktad.

Solen går ner i Death Valley – men värmen stannar också över natten.
Foto: JOEL MARKLUND

På kvällen, efter solnedgången, är det desto mörkare – det är beckmörkt och det kan gå en timme mellan att man träffar andra bilar på vägen. Det finns inga ljus någonstans, bara öken.

Men är då Death Valley jordens absolut varmaste plats? Var de tre mätstationerna i Death Valley finns är hemliga, för att ingen ska kunna manipulera dem. Rekorden från somrarna 2020 och 2021 har ännu inte verifierats – det är en process som tar åratal.

– Undersökningarna är väldigt vetenskapliga. Temperaturen från Death Valley går igenom laboratorietester för att säkerställa att den fungerade utan fel vid den tidpunkten. När den testningen är färdig, kommer en internationell panel av forskare undersöka testresultaten tillsammans med annan relevant data, till exempel väderleksförhållanden och typ av utrustning. Därefter ger de en rekommendation om ifall rekordet ska accepteras eller inte, säger Randall Cerveny, geologiprofessor vid Arizona State University och medarbetare hos WMO, World Meteorological Organization.

Dagen då Expressen besöker Death Valley är det ”bara” 42 grader – en ”skön” dag tycker invånarna.
Foto: JOEL MARKLUND

Rekordet från 1913, det på 56,7 grader, står enligt honom fast – men är enligt vissa omtvistat. Väderhistorikern Christopher Burt har på sin blogg publicerat en egen studie som visar på att temperaturen i själva verket låg flera grader lägre, och att rekordet inte är valitt.

– Det är inte möjligt att ett sådant rekord uppmättes vid den tiden, om man ser till vädermönster till exempel, säger han.

Christopher Burt satt i den kommitté som ogiltigförklarade rekordet i Libyen från 1922. 

På frågan om Death Valleys rekord, två år i rad, kommer att följas av ännu ett nästa år, säger han att det beror på olika vädermönster.

– På sikt blir det varmare, men beroende på till exempel väderfenomenet El Niño kan man ha mindre varma somrar däremellan.

”Alla känner varandra och tar hand om varandra”, säger Lindsey Yarbrough.
Foto: JOEL MARKLUND

Kommer Death Valley att vara obeboeligt om 100 år?

– Så länge det finns AC så kan man teoretiskt sett överleva överallt. Det är värre i områden i Iran, Irak och Kuwait där människor saknar AC och redan är inne på väldigt höga temperaturer, där kommer miljontals människor att behöva fly, säger Christopher Burt.

Väderforskaren Michael Wehner vid Lawrence Berkeley National Laboratory tror att det kommer att bli allt varmare i Death Valley, och att det beror på klimatförändringarna. 

– Det är redan nu en farlig plats att åka till, att vara utomhus utan att vara förberedd kan göra att folk dör, säger han. 

https://datawrapper.dwcdn.net/8aMe6/3/

Men då det är så pass få som bor i Death Valley är han mer orolig för jordbrukssamhällen i Kalifornien där människor jobbar utomhus om dagarna. Hans största oro är dock Mellanöstern.

– Klimatförändringarna påverkar inte folk på ett jämlikt sätt. Om du har pengar och makt kan du ha AC och andra lösningar, men har du inte det och måste arbeta utomhus kan du dö. Vi kommer att få se allt fler exempel på extremväder, jag kan inte komma på någon plats på jorden som inte kommer att påverkas av klimatförändringarna, säger Michael Wehner.

Ändlösa vidder i Death Valley.
Foto: JOEL MARKLUND

Att åka från en ände till en annan i Death Valley tar flera timmar; det hinner bli mörkt, fortfarande syns inga människor ute och man möter bara ett fåtal bilar. På den guppiga vägen dyker vägmärket ”dip”, som varnar för plötsliga nedsänkningar, upp med ojämna mellanrum. 

När den första gatubelysningen och vägmärkena syns har man lämnat Death Valley bakom sig: en bubbla av tystnad, öken och hetta. 

Expressen i Death Valley

Text: Adrianna Pavlica Foto: Joel Marklund

DEATH VALLEY

• Nationalparken Death Valley ligger i Kalifornien i USA, cirka 2,5 timmars bilfärd från Las Vegas.

• Det är den nationalpark som är varmast, torrast och belägen lägst under havsnivån.

• Death Valley har en lång historia av gruvdrift och än kan man se övergivna vagnar på sina platser.

• Värmerekordet på 56,7 grader är från 1913. De två senaste somrarna har det varit 54, 4 grader.

• Juni 2021 har varit den varmaste månaden med en medeltemperatur (dag/natt) på 39 grader. Vanligtvis ligger den siffran på 33 grader.

• Death Valleys landskap sträcker sig från 85,9 meter nedanför havsnivån till 3368 meter ovanför havsnivån.


Fakta: NPS.gov

HÖGSTA VERIFIERADE TEMPERATURERNA I OLIKA VÄRLDSDELAR

• Afrika: 55 grader år 1931 i Kebili, Tunisien

• Asien: 53,9 grader år 2016 i Mitribah, Kuwait

• Sydamerika: 48 grader år 1905 i Rivadavia, Argentina

• Nordamerika: 56,7 grader år 1913 i Death Valley, USA

• Stilla havet: 50,7 grader år 1960 i Oodnadatta, Australien

• Europa/Mellanöstern/Grönland: 54 grader år 1942 i Tirat Zevi, Israel

• Europa (kontinentala delen): 48 grader år 1977 i Aten, Grekland


Källa: World Meteorological Organization 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.