Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg i Davos: ”Människor har vaknat”

Båda talar på Världsekonomiskt forum i Davos.
Greta Thunberg i Davos.
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimataktivisten går upp på scenen.
Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg befinner sig just nu i schweiziska Davos för att delta på Världsekonomiskt forum.

Under tisdagsmorgonen stod hon på scenen, tillsammans med andra unga klimataktivister, där hon pratade om Fridays for Future.

– Folk är medvetna om vad som händer nu, säger hon.

Just nu pågår ett klimattoppmöte i Davos där Världsekonomiskt forum bjuder in världens makthavare för att bland annat tala om klimatfrågan. 

Under tisdagsmorgonen stod en av forumets stora namn Greta Thunberg, 17, på scenen tillsammans med andra unga klimataktivister för att hålla ett öppningsanförande, där hon bland annat pratade om Fridays for Future.

– Mycket har hänt, saker som ingen kunde ha förutsett. Detta har väckt folk, och många från olika platser kämpar nu för denna rörelse. Det är ett stort steg. Folk är mer medvetna om vad som händer nu, säger Greta Thunberg.

Den svenska klimataktivisten betonade också att mycket mer behövs för att vi ska ha ett hopp om att rädda världen från en klimatkris. Hon räknar också med att mycket ska hända om ett och ett halvt år.

– Vi måste lyssna på tecknen och behandla detta som den kris det är, säger hon.

Greta: ”Jag kommer att fortsätta oroa mig”

De unga klimataktivisterna på scenen pratade också om framtiden och hur de känner sig hörda av världsledarna.

– Jag kan inte klaga på att jag inte hörs, säger Greta Thunberg och möttes med skratt från publiken.

– Klimat är inte huvudtemat för samtalen, och det måste vara. Det handlar om kommande generationer. Vi måste ta in vetenskapen i konversationen, för det är vad det här handlar om, fortsätter hon.

Hon valde också att ta tillfället i akt att i stället för att svara på moderatorns fråga om hur hon hanterar hat, prata om jordens koldioxidutsläpp och målet att den globala uppvärmningen jämfört med förindustriell tid inte ska överskrida 1,5 grader. 

– Jag har upprepat detta i varje enskilt anförande. Men jag har inte sett en ny tidning eller ledare ta detta vidare. Jag kommer att fortsätta oroa mig för det här, säger Greta Thunberg.

Ställde in på grund av sjukdom

17-åringen tar återigen plats på scenen under tisdagseftermiddagen för att delta i en debatt som handlar om att undvika klimatapokalyps. Svensken nämner till och med det som sitt huvudtal.

Greta Thunberg skulle skulle ha medverkat redan på smygstarten av forumet på måndagen, men ställde dock in sitt deltagande på grund av sjukdom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.