Lisa, 44: Så lever du mer klimatvänligt med familj

Lisa och sonen Elis, 9 år.
Foto: Ville Lenkkeri
Lisa och sonen Elis i köket.
Foto: Ville Lenkkeri

Lisa Jacobson vet att det inte alltid är helt lätt att få små barn att prova nya maträtter – eller äta mer vegetariskt.

Men med ett växande intresse för klimatfrågan och önskan att förändra hittade hon ett sätt att hjälpa både sig själv och andra familjer som ville bli mer klimatsmarta.

– Det var lite ur frustration. Jag ville göra något, men vad kan jag göra som privatperson? säger hon om tankegången bakom initiativet.

Lisa Jacobson från Stockholm har två söner som i dag är 12 och nio år gamla. När tankegångarna att göra mer klimatsmarta matval började snurra var de dock betydligt yngre.

– Det var väl en 4-5 år sedan. Det kom lite ur en frustration över att samhället prioriterar klimatfrågan alldeles för lågt. Jag ville göra något, men vad kan jag göra som privatperson? Jo, jag kan påverka på vad jag väljer att äta, och jag hade förstått hur stor klimatpåverkan maten har.

Lisa säger att hennes familj alltid ätit en varierad kost, men en önskan fanns att både själva äta mer vegetariskt – men även inspirera och inspireras av andra. Lisa använde sig av Facebook och skapade gruppen "Klimatsmart familjemat" som först utgjordes av vänner och familj, men sedan växte. 

I gruppen tipsar de varandra om recept eller knep som fungerat för att göra mat med mindre klimatpåverkan även för de minsta i familjen.

– Vi har inga stenhårda regler i gruppen, men jag har lagt upp lite tabeller där man kan se olika livsmedels koldioxidutsläpp. Framför allt gäller det ju att minska på köttet, kanske utesluta nötkött och dra ner på mjölkprodukterna. 

Foto: Ville Lenkkeri

”Ödesfråga för hela mänskligheten”

För att få barn som kanske är kinkiga vad det gäller att prova nya maträtter finns några knep.

– Det kanske får vara lite enklare saker där man ser vad det är i maten. Gratänger och grytor av olika slag gick inte så bra när mina barn var yngre, men mixade soppor och pannkakor med riven morot eller spenat i går bättre. En del tycker att det är svårt, men det kanske räcker att man hittar fem rätter som barnen tycker om och sedan kan man variera dem.

Men att ha koll på vad man äter är inte det enda man som familj kan göra för att se över sina val. Att välja bort flyget och bilen för till exempel tåget eller cykeln är ett annat sätt att bidra. Lisa poängterar dock att hon inte tycker att huvudansvaret ligger på den enskilda individen, utan att det är ett samhällsansvar att agera.

– Klimatfrågan är en ödesfråga för hela mänskligheten, och löser vi inte den frågan så betyder ingenting någonting. Jag vill att mina barn ska ha en värld att leva i, och deras barn också för den delen, säger hon.


Lisas tips för klimatsmart familjemat:

Minska på mjölken:

– Just mjölkprodukterna är svårt att minska på med barn tycker jag, men havremjölk funkar bra i till exempel pannkakor. Vår svåraste utmaning är nog att minska på osten, för det är så gott. 


Gör rätter som känns igen:

– En favorit är pasta med linssås, som man gör så lik en köttfärssås som möjligt. Belugalinser är vår favorit, de kan mixas lite lätt till färsliknande konsistens. Tacos med linsröra eller bönröra älskar barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.