Liberalerna vill återstarta Ringhals 1

Ringhals 1 stängdes den 31 december 2020
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Liberalerna vill starta kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 – igen. 

Enligt partiledare Nyamko Sabuni behöver Sverige agera snabbt efter den senaste tidens brist på svenskproducerad el. 

– Fortsätter vi på det här sätter kommer vi snart vara ett u-land, säger Sabuni (L) till SVT Nyheter. 

På nyårsafton stängde Vattenfall ned kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 utanför Varberg. Dock har ingen rivning påbörjat och enligt Liberalerna kan reaktorn, rent tekniskt, starta relativt omgående, skriver SVT Nyheter.

Men så enkelt är det inte, enligt nuvarande lagstiftning får reaktorn inte tas i bruk eftersom den anmälts avställd till Strålsäkerhetsmyndigheten. 

Därför föreslår Liberalerna och Nyamko Sabuni att lagstiftningen ändras så att reaktorn kan starta igen. 

– Lagen är utformad på det här sättet eftersom det finns partier i riksdagen som är emot kärnkraft, trots att det är en av de säkraste och renaste energikällorna, säger Nyamko Sabuni till SVT Nyheter.

Enligt Sabuni är det redan energibrist i södra Sverige. Och om inte det åtgärdas snabbt hotas de svenska jobben och välståndet, menar hon, trots att det skulle ta mellan ett och två år för att mota elbristen vid en ny uppstart. 

Per Bolund (MP): ”Vem ska betala för kalaset”
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Bolund (MP) är kritisk 

Men enligt miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) skulle en återstart inte vara tillförlitlig, då Ringhals 1 och 2 stängde för att de inte var ekonomiskt lönsamt. 

”Om Liberalerna vill starta de kärnkraftsreaktorer som redan stängt ned undrar jag vem som ska betala för kalaset? Vill verkligen Liberalerna att skattepengar ska gå till att betala för ett kärnkraftverk som redan dömts ut av ägarna som för dyrt och dessutom för slitet för att drivas vidare?”, skriver Per Bolund i en kommentar till SVT Nyheter.

Vattenfall stängde ned kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 på nyårsafton 2020, nästan på dagen 45 år efter att reaktorn startade.
Den 30 december 2019 påbörjade nedstängningen av kärnreaktorn Ringhals 2. Processoperatör Roger Olssons pappa var med och byggde reaktorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.