Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Levande genbank ska rädda hotade koraller

Korallreven Stora barriärrevet Australien Cairns
Foto: LISA MATTISSON

Marinbiologer vid Sjöfartsmuseet i Göteborg har skapat en levande genbank av koraller, något som Vetenskapsradion var först med att rapportera om.

Marinbiologerna Björn Källström och Jens Ulvås vid Sjöfartsmuseet i Göteborg arbetar för att få korallerna att överleva.

Arbetet sker genom att de tar reda på vilka korallarter, främst i Europa, som hålls i akvarier och inte får vara ute i det vilda. Därefter odlar de koraller, med målet att de inte ska dö ut. 

– Grundtanken är att skapa en levande genbank av tropiska koraller, då de har det väldigt tufft ute i de vilda. Men hos oss däremot så har de det väldigt bra med optimala förhållanden, säger Ulvås.

En genbank används för att skydda utrotningshotade arter, vilket korallerna är. Ett stort hot mot korallerna är den globala uppvärmningen. FN:s klimatpanel visade att mer än 99 procent av korallreven kommer dö om temperaturökningen når upp till två grader.

– Koraller är hotade på det sättet att de är känsliga för höga temperaturer och surare vatten. 

Korallerna har även en avgörande roll för andra liv i havet.

– Koraller är nyckelarter, de tropiska korallerna bygger upp korallreven. De bygger upp miljön där väldigt många andra djur lever, gömmer sig, hittar sin mat. Skulle korallerna försvinna skulle många andra organismer som finns i den miljön också göra det. 

Marinbiologerna vid Sjöfartsmuseet planerar att fortsätta med arbetet, och expandera sig.

– Vi håller på att bygga nytt jätte stort akvarium för ett levande korallrev, samt ett nytt molekylärlabb där arbetet med genbanken kan expandera. 


LÄS MER: Ericsson kritiseras för bristande klimatforskning 

LÄS MER: KD:s energipolitik leder till högre elpris 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.