Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leonardo DiCaprios klimatlarm om Sverige

Glaciären på Kebnekaise smälter till följs av varmare klimat, påverkar renskötsel och naturen.
I ett inlägg på Instagram delar DiCaprio en artikel om att Sveriges högsta topp har förändrats på grund av ett varmare klimat.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Miljöaktivisten och Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprio uppmärksammar att glaciären på Kebnekaise smälter.

I ett inlägg på Instagram delar han en artikel om att Sveriges högsta topp har förändrats på grund av ett varmare klimat.

I början av september kom rapporter från Tarfala forskningsstation vid Stockholms universitet om att Sverige hade en ny högsta punkt.

Tidigare har sydtoppen på Kebnekaise varit högst – men nu har nordtoppen gått om och är 1,2 meter högre. Sydtoppen är nämligen en glaciär som minskar i höjd på grund av ett varmare klimat.

Den berömde miljöaktivisten och skådespelaren Leonardo DiCaprio uppmärksammar nu händelsen på sin Instagram, som följs av över 35 miljoner personer. 

Leonardo DiCaprio skriver om Kebnekaise

I inlägget hänvisar DiCaprio till en artikel i tidningen The Guardian. I bildtexten står det:

”'Det var en ikonisk symbol för Sveriges glaciärer. Men vi behöver inte fler symboler', säger Gunhild Ninis Rosqvist, en geografiprofessor vid Stockholms universitet. 'Vi kan se klimatförändringarna framför våra ögon här uppe, och vi behöver göra något åt det.' Kebnekaises södra glaciär är känd bland svenskarna som landets högsta punkt. Men i år upptäckte forskare att den titeln var förlorad.”

Gunhild Ninis Rosqvist har tidigare berättat för Expressen om upptäckten:

– Detta är den lägsta höjden som uppmätts någonsin. Under de senaste 50 åren har höjden på Kebnekaises sydtopp minskat med 24 meter. Höjden på sydtoppen har gått stadigt nedåt de senaste tio åren. Den här lägsta nivån var väntad, vi såg det redan efter förra sommaren. Ändå känns det sorgset, jag måste säga att toppen ser lite ynklig ut nu.

https://www.instagram.com/p/B2jQpFAFQfs/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.