Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Laxen och krabban – sämst för miljön

Det här är Sveriges klimatmål.
Foto: PER-OLOV ERIKSSON / NATURFOTOGRAFERNA/IBL
Foto: OLA TORKELSSON / OLA TORKELSSON SCANPIX SWEDEN
Foto: TED S. WARREN / AP AP

Lax och krabba är skadligast för miljön av all norsk fiskeexport.

Det meddelar en ny forskningsstudie som undersökt industrin, och slår fast att exportens totala växthusgaspåverkan minskat under det senaste decenniet.

Det norska forskningsinstitutet Sintef har i samarbete med företaget Asplan Viak AS och det svenska forskningsinstitutet Rise undersökt i vilken mån 21 av Norges populäraste fisk- och skaldjursexportvaror släpper ut växthusgaser.

I den nya rapporten slår man fast att exporten av lax och krabba släpper ut högst andel växthusgaser, medan exporten av kolja, torsk och sill är relativt låg i jämförelse.

I stora drag visar studien att fisk som fångats genom pelagiskt fiske, så kallat fiske i frivatten, lämnar lägre klimatavtryck.

Studien har bland annat undersökt hur transporter påverkar klimatavtrycket, samt utgått från produkter i olika former – allt från nedfryst till färsk fisk.

Naturliga kölmedel

En liknande studie gjordes i ämnet 2009, men den rapportens metoder skiljer sig så pass mycket från den nya att det inte går att jämföra resultaten rakt av.

Däremot kan textförfattarna utifrån den gamla rapporten slå fast att växthusgasen från norskt fiske har minskat under det senaste decenniet. Detta menar man beror till stor del på att man fasat ut användning av skadligt köldmedel, för att i stället införa naturliga köldmedel.

Men växthusgaser som släpps ut genom export av lax har tvärtemot ökat. För att stoppa denna utveckling föreslår studien en rad åtgärder, däribland förbättra fodereffektiviteten, minimera transporter – och när det sker välj klimatsmarta alternativ.

I studien ges ett exempel på hur man minskat växthusgasutsläppen med 42 procent genom att frakta fiskeprodukter från Norge till Paris med klimatvänligare alternativ som lastbil och färja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.