Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lastfartyg sjunker – ”omätbara” miljöskador

Tonvis med plast, kemikalier och olja läcker rakt ut i havet.
X-press Pearl.
Foto: Eranga Jayawardena/AP
X-press Pearl.
Foto: AP

Ett skepp lastat med salpetersyra, plastpellets och råolja sjunker långamt utanför Sri Lankas kust.

Föroreningarna kan få ”omätbara” konsekvenser för miljön och havslivet.

Ombord på containerfartyget X-Press Pearl fanns miljöfarliga varor som salpetersyra, blytackor, olika plaster – och hundratals ton med smutsig maskinolja. På en container stod det bara ”miljöfarliga substanser”.

– Vad betyder det? Vi vet inte, säger Hemantha Withanage, chef för Centrum för klimaträttvisas Sri Lanka-filial, till The Guardian.

Den 20 maj bröt en brand ut på skeppet. Lankesiska räddningsmän försökte släcka eldsvådan och hindra lasten från att läcka ut i havet. Men i stället så förvärrades den och fem dagar senare exploderade lasten på skeppet.

– Brandmännen använde vatten, vilket är helt fel i sammanhanget eftersom ämnen som natriummetoxid reagerar med vatten och kan antändas, säger Withanage.

Sjunker långsamt

Skeppet håller sakta men säkert på att sjunka, och många är rädda för att det ska leda till en omfattande miljökatastrof. Redan i dag har Sri Lanka förbjudit fiske längs stora delar av kusten och på bilder syns döda fiskar i ett hav av plastbitar på stränderna. Arter som sköldpaddor, muränor, ålar och valar rör sig även i området.

– Vissa delar av stränderna är helt svarta av alla plastbitar, säger Diran Kamantha, som jobbar på Pegasus Reef hotel, till The Guardian.

Flera populära turistdestinationer ligger även i närheten och lankesiska myndigheter oroar sig nu för att semesterfirare inte ska våga åka dit.

Enligt Hermanta Withanage kan konsekvenserna bli ”omätbara”.

– Plasten finns kvar i vattnet i decennier. Den förorenar vattnet, havslevande varelser äter den och den tar sig in i laguner.

Kämpar mot lågorna – kan drabba 30 km av kusten i Sri Lanka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.