Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läsarna flippade ur – efter klimatrapporten

Enligt rapporten pekar bevis mot att klimatförändringarna kommer att leda till bland annat hunger, migration, sjukdomar och krig.
Foto: RAMON ESPINOSA / AP / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Jem Bendell har hans text sedan den publicerades på nätet laddats ner över 230 000 gånger.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. I en dramatisk analys av klimatforskningen varnades för samhällskollaps, hungersnöd, krig och sjukdomar. 

230 000 har tagit del av texten – som fått läsare att drabbas av depression.

– Jag känner mig överväldigad av hur min artikel har påverkat hundratusentals människor, säger professor Jem Bendell. 

Hållbarhetsforskaren och professorn Jem Bendell på University of Cumbria i Storbritannien beslutade sig 2017 för att gå igenom den senaste forskningen kring klimatförändringarna. 

Resultatet blev analysen ”Deep Adaption: A Map for Navigating Climate Tragedy”, som på ett dramatiskt sätt slår fast vad som väntar jordens befolkning och hur världen måste anpassa sig för vad som väntar. 

I den skriver han bland annat om sina slutsatser efter att 17 av de 18 varmaste åren på 136 år inträffat sedan 2001:

”Bevisen vi har visar på att vi går mot oroväckande och okontrollerbara nivåer av klimatförändringar, med hunger, förstörelse, migration, sjukdomar och krig som följd”. 

Enligt rapporten pekar bevis mot att klimatförändringarna kommer att leda till bland annat hunger, migration, sjukdomar och krig.
Foto: RODRIGO ABD / AP / TT NYHETSBYRÅN

Var tänkt som en väckarklocka

Professorn skriver även:

”Det är tid att vi funderar över implikationerna av att det är för sent att avvärja en global miljökatastrof under nu levande människors livstid”. 

Jem Bendell säger till Expressen att hans artikel var tänkt som en väckarklocka. Han hade då känt frustration över vilka konsekvenser klimatförnekelsen kunde få. 

– Jag ville säga att genom att förneka och inte acceptera vad den senaste klimatforskningen visar på, förlorar vi viktig tid som vi kan använda för att försöka begränsa skadorna, säger han.

Professorn försökte få sin text publicerad i den akademiska tidskriften SAMPJ, men fick till svar att den behövde arbetas om. 

Enligt Jem Bendell har hans text sedan den publicerades på nätet laddats ner över 230 000 gånger.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Experter håller med

Att hans slutsatser mötts av skepsis från vissa håll betyder dock inte om att han är ensam om sin uppfattning. 

I höstas slog FN:s klimatpanel IPCC fast i en rapport att enbart 1,5 graders uppvärmning skulle få konsekvenser som havsnivåhöjningar, mat- och vattenbrist samt en våg av klimatflyktingar. 

Vice har talat med andra experter om Jem Bendells dramatiska slutsatser.

Erik Buitenhuis, forskare vid Tyndall Centre for Climate Change Research, säger att en samhällskollaps är oundviklig – men att processen sannolikt kommer att ta decennier till århundraden. Han menar att det är viktigt att inse att vi redan drabbats av klimatförändringarnas negativa effekter.

– Ytterligare gradvis försämring ser ut att vara mer sannolikt än en katastrof inom de närmaste tio åren som kommer att vara så stor att alla kommer är överens om att status quo har uppnåtts, säger han till Vice. 

Rapporten har bland annat fått läsare att drabbas av depression.
Foto: DAVID GOLDMAN / AP / TT NYHETSBYRÅN

Tvingades söka hjälp

Enligt Jem Bendell har hans text sedan den publicerades på nätet laddats ner över 230 000 gånger, vilket är mycket ovanligt för en akademisk text av det slaget. 

– Det jag har fått höra oftast är att jag har bekräftat det många människor redan har trott och att jag har gett dem ett ramverk som de kan tala med andra om, säger han.

Enligt Vice har skriftens innehåll fått ödesdigra konsekvenser för vissa av läsarna. 

31-åriga Nathan Savelli från Hamilton i Canada säger att han drabbades av depression efter att ha tagit del av professorns slutsatser.

– Jag skulle säga att det på vissa sätt kändes som att jag blev diagnostiserad med en obotlig sjukdom. För att vara ärlig, det var en blandning av hjärtskärande sorg och extrem ilska, säger han till Vice. 

Nathan Savellis depression blev så allvarlig att han sökte hjälp från en stödgrupp för andra som drabbats av liknande symptom.

– Jag är inte säker på att det lindrade min sorg, men det var absolut skönt att vara runt människor som förstod vad jag kände, säger han till Vice. 

Supportgrupper har startats efter rapporten.
Foto: BRANDEN CAMP / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Lanserade stödgrupper

Jem Bendell säger att han har förståelse för att vissa läsare kan reagera känslosamt på det han skriver i rapporten. 

– Efter att tusentals människor har hört av sig har vi lanserat olika supportgrupper för allmänheten men också för professionella och vi har samarbetat med psykologer som börjat med psykoterapitjänster. Vi behöver alla tala om och hjälpa varandra att bearbeta känslor och tankar som uppstår om man förstår att en samhällskollaps snart är antingen sannolik, oundviklig eller pågående. 

Han säger också:

– Jag känner mig överväldigad av hur min text har påverkat hundratusentals människor. Men det ger också hopp att se hur majoriteten av läsarna säger att den har bekräftat det de har tänkt på och gett dem mod till förändring. 

Har du klimatångest?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.