Läs hela Greta Thunbergs tal i Davos

Riktade kängor mot världsledarna i Davos.
Greta Thunberg.
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg läxade återigen upp världsledarna på Världsekonomiskt forum i Davos.

Läs hela hennes tal från toppmötet.

”För ett år sedan kom jag till Davos och sa till er att vårt hus brinner. Jag sa att jag ville att ni skulle få panik. Jag har blivit varnad för att det är väldigt farligt att säga till folk att få panik över klimatkrisen. Men oroa er inte, det är lugnt. Lita på mig, jag har gjort det här förut och jag kan intyga att det inte leder till någonting.

För att vara tydlig, när vi barn säger till er att få panik säger vi inte till er att fortsätta som tidigare.

Vi säger inte till er att förlita er på teknologi som i dag ännu inte existerar i stor skala, och som enligt vetenskapen kanske aldrig kommer att göra det.

Vi säger inte till er att fortsätta prata om att nå ”nettonollutsläpp” eller ”koldioxidneutralitet” genom att fuska och flytta runt på siffror.

Vi säger inte till er att ”flytta utsläpp utomlands” genom att betala någon annan att plantera träd på platser som Afrika samtidigt som skogarna i Amazonas slaktas i en allt snabbare takt.

Det är självklart bra att planera träd, men det är inte i närheten av tillräckligt jämfört med vad som behöver göras, och det kan inte ersätta faktiska utsläppsminskningar eller att förvilda naturen.

Låt oss vara tydliga. Vi behöver inte en ”koldioxidsnål ekonomi”. Vi behöver inte ”minska utsläppen”. Våra utsläpp måste upphöra. Och innan vi har teknologi på en skala som kan skapa minusutsläpp kan vi glömma nettonoll – vi behöver noll på riktigt.

Avlägsna mål om nettonollutsläpp betyder ingenting om vi bara fortsätter att ignorera vår koldioxidbudget – och den gäller i dag, inte i en avlägsen framtid.

Om utsläppen fortsätter på samma höga nivåer under bara några få år, kommer den återstående budgeten snart vara helt använd.

Faktumet att USA lämnar Parisavtalet verkar uppröra och oroa alla, och det borde det göra. 

Men faktumet att vi alla håller på att misslyckas med åtagandena som vi slöt upp bakom i Parisavtalet verkar inte bekymra makthavare det minsta.

Samtliga av era planer som inte innehåller radikala utsläppsminskningar vid källan redan i dag är helt otillräckliga för att möta målet om att hålla uppvärmningen vid 1,5 grader eller väl under 2 grader, som Parisavtalet säger.

Återigen – det här handlar inte om höger eller vänster. Vi kunde inte bry oss mindre om er partipolitik.

Ur ett hållbarhetsperspektiv har höger, vänster och mitten misslyckats allihop. Ingen politiskt ideologi eller ekonomisk struktur har kunnat tackla nödläget för klimatet och miljön, eller skapat en sammanhängande och hållbar värld.

För om ni kanske har missat det, så står världen i brand.

Ni säger att barn inte borde oroa sig. Ni säger: ”Lämna det här åt oss. Vi kommer att fixa det, vi lovar att inte svika er”. 

Och sedan – ingenting. Tystnad. Eller något värre än tystnad. Tomma ord och löften som ger sken av att tillräckliga åtaganden sker. 

Alla lösningar finns uppenbart inte tillgängliga inom dagens samhällen. Inte heller har vi tid nog att vänta på att nya tekniska lösningar ska bli tillgängliga för att inleda drastiska minskningar av våra utsläpp.

Därför kommer omställningen självklart inte heller att bli enkel. Det kommer att bli svårt. Och om vi inte börjar hantera det här nu tillsammans, med alla kort på borden, så kommer vi inte att hinna lösa det här i tid.

Under dagarna inför 50-årsjubileet av Världsekonomiskt forum gick jag med en grupp klimataktivister som kräver att ni, världens mest inflytelserika företagsledare och politiska ledare, börjar göra det som krävs.

Vi kräver att på årets Världsekonomiskt forum ska deltagare från alla företag, banker, institutioner och regeringar:

Genast hindrar alla investeringar i utvinning av fossila bränslen.

Genast stoppar alla subventioner till fossila bränslen.

Och genast säljer hela sina innehav i fossila bränslen.

Vi vill inte att dessa saker ska ske år 2050, 2030 eller ens 2021. Vi vill att det ska ske nu.

Det kanske låter som att vi kräver mycket. Och ni kommer förstås säga att vi är naiva. Men det här är bara den allra minsta ansträngningen som krävs för att påbörja en snabb och hållbar omställning.

Så antingen gör ni det här, eller så kommer ni att få förklara för era barn varför ni ger upp 1,5-gradersmålet.

Ger upp utan att ens försöka.

Jag är här för att säga att till skillnad från er, så kommer min generation inte ge upp utan en strid.

Fakta är tydlig, men fortfarande för obekväm för att ni ska ta er an den.

Ni låter den vara eftersom ni tänker att det är för deprimerande och att folk kommer att ge upp. Men folk kommer inte ge upp. Ni är de som ger upp.

Förra veckan träffade jag kolarbetare i Polen som förlorat sina jobb eftersom kolgruvan stängt. Och inte ens de hade gett upp. Tvärtom verkade de förstå faktumet att vi behöver förändra mer än vad ni gör.

Jag undrar vad ni kommer säga till era barn var anledningen till att vi misslyckades, och lämna dem i det klimatkaos som ni medvetet orsakat dem? 1,5 gradersmålet? Att det framstod som så dåligt för ekonomin att vi bestämde oss för att ge upp idén om att säkra framtida levnadsförhållanden utan att ens försöka?

Vårt hus brinner fortfarande. Er passivitet eldar på lågorna varje timme. Vi säger fortfarande till er att ni ska få panik, och agera som om ni älskade era barn framför allt annat.”

TV: Greta Thunberg: ”Världen brinner, om ni inte har märkt det”

Greta Thunberg håller tal på konferensen World Economic Forum i Davos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.