Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Sveriges temperaturer ökar dubbelt så snabbt som jordens

Sveriges medeltemperatur har ökat med 1,7 grader jämfört med förindustriell tid.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tydligast märks uppvärmningen under vintern.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Sveriges medeltemperatur har ökat dubbelt så snabbt som medeltemperaturen på jorden som helhet.

Sveriges medeltemperatur har ökat 1,7 grader jämfört med förindustriell tid, skriver DN som hänvisar till siffror från SMHI.

Den globala uppvärmningen har hittills slagit hårdast mot Arktis. Samtidigt slår förändringarna också hårt mot norra Amerika och Eurasien. Där är Sverige inkluderat, skriver DN.

Enligt SMHI:s senaste klimatberäkningar har årsmedeltemperaturen i Sverige ökat med 1,7 grader jämfört med förindustriell tid. Det handlar om en tidsperiod från 1861 till 2018.

Samtidigt har motsvarande medeltemperatursökning på jorden i sin helhet legat på 0,73 grader. 

– För hela Sverige har årsmedeltemperaturen stigit väsentligt mer än det globala medelvärdet. Det är en utveckling som ligger i linje med vad vi kan förvänta oss utifrån de klimatscenarier som finns och beräkningar av hur den globala uppvärmningen kan påverka oss, något vi alltså ser hända redan i dag, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI i ett uttalande kopplat till rapporten. 

Ovanligt med låga temperaturer

Uppvärmningen är tydligast märkbar under vintern i Sveriges norra delar. Trots att förra sommaren slog med rekordtemperaturer, ska förändringen inte märkas lika tydligt under sommarmånaderna.

– Under sommaren är ökningen svagast, utan någon systematisk skillnad mellan norra och södra delen av landet, säger Erik Engström, chef för enheten för klimatinformation och statistik på SMHI i ett uttalande vid rapporten.

Enligt SMHI har det blivit sällsynt med årsmedeltemperaturen under normalen mellan 1961-1990. Under de senaste 30 åren har sådana temperaturer bara uppmätts 1996 och 2010.

Ovanligt varma år finns det fler av. Det varmaste året hittills var 2014, följt av 1934. Förra årets heta sommar hamnar på plats åtta i listan, skriver DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.