Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Skövlingen av skog i Brasilien skenar

Så påverkas vi av global uppvärmning
Atlantskogen i Brasilien.
Foto: Wikimedia.

Avskogningen av Atlantskogen i Brasilien ökade med 66 procent under förra året jämfört med föregående år, enligt organisationen SOS Mata Atlantica.

Satellitbilder visar att 21 642 hektar skog, ungefär 20 000 fotbollsplaner, försvann från Atlantskogen mellan november 2020 och oktober 2021, vilket ledde till att 10,3 miljoner ton koldioxid släppts ut i atmosfären.

Liksom Amazonas spelar den mindre kända Atlantskogen en viktig roll i kampen mot klimatförändringarna genom att suga upp och lagra koldioxid. Skogen, som sträcker sig längs Brasiliens östkust, försörjer också landet med både mat, vatten och vattenkraft.

Sedan Brasiliens president Jair Bolsonaro kom till makten 2019 har avskogningen av Amazonas regnskog ökat explosionsartat och han har anklagats för att nedmontera miljöskyddsprogram till förmån för landets jordbruksindustri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.